Jezivi snimci zlostavljanja dece u školama u Sudanu: Dečake vezuju u lance, stariji đaci ih siluju

Dečake koji su želeli da napuste školu jer nisu više mogli da trpe zlostavljanje, toliko su tukli da su im kožu ogulili do kosti

  • 2
BENIN Ilustracija Foto: Pixabay/artsysolomon

Hiljade dečaka je mučeno, zlostavljano i držano u lancima u muslimanskim školama širom Sudana, otkriva dokumentarac BBC.

Dečaci, od kojih mnogi imaju svega pet godina, vezani su u okove i svaki dan ih brutalno biju u ovim školama, kojih ima oko 30.000 u čitavoj zemlji.

Decu tuku ako pogreše dok čitaju iz Kurana. Udaraju ih štapovima i maltretiraju. Neretko istim lancem vežu i po nekoliko dečaka i onda ih teraju da trče. Ukoliko se sapletu i padnu, svi budu brutalno prebijeni. Istraga je otkrila sistemsko zlostavljanje dece u školama poznatijim kao "khalwas" (khalve), a otkriveno je da je u školama bilo i seksualnog nasilja.

Dokumentarac prikazuje neuhranjene dečake koji žive u nehumanim uslovima, i koji spavaju na podu na stravičnoj vrućini. Mnogi od njih su teško bolesni, a nije im pružena nikakva medicinska pomoć.

Čitavu priču razotkrio je novinar koji je i sam nekada bio učenik jedne od ovih škola i koji je uspeo tajno da snimi atmosferu u čak 23 škole za 18 meseci. Dokumentarac prikazuje život Mohameda Nadera i Ismaila, dečaka koji su maltene pretučeni nasmrt. Oni su bili zatvoreni i mučeni u školi pet dana, bez vode i hrane, a na rane su im mazali katran.

Kada su dovezeni u bolnicu bili su na ivici života i smrti. Toliko su ih tukli da su im kožu ogulili do kosti. Dečaci kažu da su dobili batine jer su želeli da napuste školu. Više nisu mogli da trpe nasilje.

Mali Mohamed tvrdi da je gledao kako stariji učenici siluju mlađe...

- Najgora stvar u školi jeste silovanje... Oni vas teraju da im se date - rekao je dečak.

Kada je pokrenuta istraga, otkriveno je da je bilo seksualnog nasilja i u drugim muslimanskim školama. Stručnjaci koji su pregledali trojicu dečaka koji su uspeli da pobegnu iz nekih od ovih škola rekli su za BBC da su dečaci bili silovani više puta.

- Kada smo ih pitali kako su silovani oni su govorili da su ih neretko silovali tik pre nego što im porodica dođe u posetu - svedoče lekari koji su izvršili preglede.

Mohamed i Ismail sada pokušavaju da se oporave od brutalnog premlaćivanja, a njihove porodice pokušavaju da se izbore za pravdu. To je veliki izazov s obzirom na to da khalve vode religiozni ljudi, poznati kao šeici, koji su veoma uticajni u društvu.

Mohamedova majka Fatima veruje da će moći da se izbori sa šeicima, jer više nisu toliko uticajni otkako je 2018. godine svrgnuta vlast predsednika Omara al Bašira koji je još 1989. godine uveo stroge islamske zakone u čitavoj zemlji.

Šeik koji je vodio školu u kojoj su Mohamed i Ismail mučeni stradao je u saobraćajnoj nesreći ove godine. Uoči smrti uhapšen je sa još trojicom nastavnika zbog sumnje da je dozvoljavao mučenje đaka. Suočen sa optužbama rekao je da nije bilo ispravno to što su decu držali kao zarobljenike, ali je istakao da su "prebijanje i stavljanje u lance obavezan paket u svim khalvama". Ipak, negirao je da je u školama bilo seksualnog zlostavljanja... Ubrzo su sva četvorica pušteni uz kauciju.

Uprkos optužbama, škola je ostala otvorena. Nju je preuzeo novi šeik koji za BBC tvrdi da ne dozvoljava da neko tuče decu u toj ustanovi. Međutim, istraga je pokazala da u školama ne muče samo decu, već i odrasle ljude. Mnogi od njih su lancima vezani za krevet, a u khalve su dovedeni da bi ih lečiti od bolesti zavisnosti ili psihičkih oboljenja.

- Vežu te lancima i onda te tuku štapovima, kao da si magare. Mi smo njihovi robovi - ispričao je jedan muškarac koji je preživeo mučenje.

Državni tužilac bi trebalo da istraži svaku prijavu o zlostavljanju dece, međutim, slabo rade svoj posao ako su prijave protiv muslimanskih škola, navodi BBC.

Batol Šarif Ahmed, državni tužilac u Omdurmanu, gradu u blizini sudanske prestonice kaže da je prebijanje, stavljanje u okove i mučenje redovna praksa u khalvama.

- Deca se šalju u ove škole uz odobrenje roditelja - rekao je kad su ga novinari pitali da li je bilo prijava za ugrožavanje dečijih života i kršenje ljudskih prava.

Sudanski ministar za verska pitanja rekao je za BBC da procenjuju stanje khalva širom zemlje, ali da je nemoguće „preko noći rešiti problem koji je stvorio režim koji je bio 30 godina na vlasti“.

Zato se veruje da zlostavljanje i dalje trpe na hiljade dečaka u khalvama širom zemlje. Nažalost, izveštaji o mučenju u khalvama nisu ograničeni na Sudan. Poslednjih godina postoji sumnja da zlostavljaju dečake u verskim školama u Nigeriji, Senegalu i Pakistanu.

Video: Otac i majka silovali decu, baba ih terala da nastave sa mučenjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA