Osam ključnih pitanja: Šta Tramp i Bajden misle o korona virusu, rasi, oružju i klimatskim promenama

Politike dvojice kandidata u mnogo čemu se razlikuju, a ovo su pitanja koja najviše muče Amerikance

  • 1
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Američki glasači će na predsedničkim izborima 3. novembra birati između republikanskog kandidata Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

Dok se dan odluke bliži, pogledaćemo šta dvojica kandidata misle o osam ključnih pitanja, tj. kakve su njihove politike prema korona virusu, oružju, rasi i drugim problemima.

Korona virus

 

Predsednik Tramp osnovao je radnu grupu za korona virus krajem januara za koju kaže da je sada svoj fokus preusmerila na "sigurnost i otvaranje zemlje". Daje prednost brzom razvoju lečenja i vakcina protiv korona virusa, usmeravajući 10 milijardi dolara na takve projekte.

Džo Bajden želi da uspostavi nacionalni program kontakta-praćenja, osnuje najmanje 10 centara za testiranje u svakoj državi i obezbedi bezbedno testiranje na korona virus za sve.

Podržava nacionalni zahtev za nošenje maski, koji bi zahtevao da se zaštitne maske nose na federalnom imanju.

Klimatske promene

 

Tramp je skeptičan prema klimatskim promenama i želi da proširi neobnovljivu energiju. Cilj mu je da poveća bušenje nafte i gasa.

Tramp je obećao da će se povući iz Pariskog klimatskog sporazuma - međunarodnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena - koji će SAD formalno napustiti kasnije ove godine.

Donald Trump,  Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Bajden je rekao da će odmah vratiti SAD u Pariski klimatski sporazum ukoliko bude izabran.

Želi da SAD dostignu nultu emisiju do 2050. godine i predlaže zabranu novih zakupa za bušenje nafte i gasa na javnim zemljištima, kao i ulaganje od dve milijarde dolara u zelenu energiju.

Ekonomija

 

Predsednik Tramp se obavezao da će za 10 meseci da stvori 10 miliona poslova i jedan milion novih malih preduzeća. Želi da uvede smanjenje poreza na dohodak i omogući kompanijama poreske olakšice kako bi ih podstakao da zadrže posao u SAD-u.

Bajden želi da poveća poreze za one koji zarađuju više da bi platili ulaganja u javne usluge, ali kaže da će to povećanje uticati samo na one koji zarađuju preko 400.000 američkih dolara godišnje.

Podržava povećanje federalne minimalne zarade na 15 dolara na sat u odnosu na trenutnu stopu od 7,25 dolara.

Zdravstvena nega

 

Predsednik Tramp želi da ukine Zakon o pristupačnoj nezi (ACA) donesen pod predsednikom Barakom Obamom, koji je povećao regulaciju savezne vlade o sistemu privatnog zdravstvenog osiguranja, uključujući i nelegalno uskraćivanje pokrića za ljude sa postojećim zdravstvenim stanjem.

On je rekao da želi da ga unapredi i zameni, iako nikakvi detalji plana nisu objavljeni.

Donald Trump Tramp,  Joe Biden Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Predsednik je obećao da će da snici cenu lekova tako što će dozvoliti uvoz onih jeftinijih iz inostranstva.

Bajden želi da zaštiti i proširi ACA. Želi da smanji godine za ispunjavanje uslova za "Medicare", politiku koja pruža medicinske beneficije za starije osobe, sa 65 na 60 godina. Takođe želi da pruži svim Amerikancima mogućnost da se upišu u plan javnog zdravstvenog osiguranja sličan "Medicare-u".

Spoljna politika

 

Predsednik Tramp ponovio je obećanje da će smanjiti broj američkih trupa u inostranstvu, istovremeno nastavljajući da ulaže u vojsku. Rekao je da će nastaviti da osporava međunarodne saveze i očuva trgovinske carine za Kinu.

Bajden je obećao da će poboljšati odnose sa američkim saveznicima. Rekao je da će ukinuti jednostrane carine na Kinu.

Rasa

 

Predsednik Tramp kaže da ne veruje da je rasizam sistemski problem u američkim policijskim snagama. Pozicionirao se kao čvrsti zagovornik sprovođenja zakona, ali suprotstavio se praksi "gušenja".

Bajden vidi rasizam kao sistemski problem i utvrdio je politiku za rešavanje rasnih razlika u pravosudnom sistemu.

Odbacio je zahteve za oduzimanje sredstava iz policijskih uprava, rekavši da bi dodatni resursi trebalo da budu preusmereni za održavanje odgovarajućih standarda.

Oružje

 

Predsednik Tramp ima ekspanzivno tumačenje zaštite Drugog amandmana američkog Ustava koji Amerikancima daje pravo da nose oružje.

Tramp jeste predložio strožije provere ljudi koji kupuju oružje nakon niza masovnih pucnjava u 2019, ali ništa se od toga nije ostvarilo.

Džo Bajden, Donald Tramp

Foto: Tanjug/AP

Bajden je predložio zabranu jurišnog oružja, univerzalne provere prošlosti, ograničavanje broja oružja koje osoba može da kupi na jedan mesečno i olakšavanje tužbe protiv nesavesnih proizvođača i prodavaca oružja.

Takođe bi finansirao više istraživanja u sprečavanju oružanog nasilja.

Vrhovni sud

 

Predsednik Tramp je rekao da je njegovo ustavno pravo da popuni upražnjeno mesto na sudu tokom ostatka svog prvog mandata i predložio je konzervativnog sudiju Ejmi Koni Beret.

Jedno pitanje o kojem bi Vrhovni sud uskoro mogao da donese presudu jeste zakonsko pravo na abortus u SAD-u - čemu su se predsednik i sudija Beret protivili u prošlosti.

Bajden želi da mesto bude popunjeno nakon što novi predsednik preuzme mandat.

Kaže da bi, ako bi bio izabran, radio na usvajanju zakona koji će garantovati pravo žene na abortus ukoliko Vrhovni sud presudi protiv toga.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    22. oktobar 2020 | 23:13

    Bajden razmišlja kao i većina američkih političara, dok Tramp uvek ima neko svoje mišljenje i drugi mu ne mogu nametnuti globalne trendove. Zato mi se Tramp više sviđa iako generalno ne verujem nikome...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA