≫ 

Bolsonaro neće da kupi kinesku vakcinu: "Pa nisu Brazilci pokusni kunići"

Ministar zdravlja Eduardo Pazueljo je nakon sastanka sa državnim guvernerima rekao da bi Brazil mogao da kupi vakcinu iz Kine

  • 1
Jair Bolsonaro, Žair Bolsonaro Foto: Tanjug/AP

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je danas da njegova vlada neće kupovati kinesku vakcinu protiv Kovida 19, dan nakon što je ministar zdravlja te zemlje rekao da će vakcina biti deo programa imunizacije.

- Jedno je sigurno, nećemo kupovati kinesku vakcinu - napisao je Bolsonaro na društvenim mrežama, odgovarajući simpatizeru koji ga je molio da ne kupuje tu vakcinu.

Predsednik je rekao da će na tu temu biti reči kasnije u toku dana.

Govoreći o vakcini, Bolsonaro je rekao da "narod Brazila neće biti pokusni kunić za bilo koga" i istakao da pojedinci ulažu milijarde u vakcinu koja nije prošla test fazu.

- Za moju vladu, svaka vakcina, pre nego što počne da se daje građanstvu, mora da bude odobrena od Ministarstva zdravlja i nadležne agencije - istakao je Bolsonar.

Ministar zdravlja Eduardo Pazueljo je nakon sastanka sa državnim guvernerima rekao da bi Brazil mogao da kupi vakcinu iz Kine.

Istraživački centar u Sao Paolu testira kinesku Sinovak vakcinu, a guverner te brazilske države Žoao Dorija je rekao da se nada da će dobiti odobrenje ministarstva do kraja godine, kako bi vakcinacija počela u januaru, preneo je Rojters.

Dorija je posle sastanka sa nadležnima iz ministarstva zdravlja rekao da je federalna vlada pristala da kupi 46 miliona doza Sinovak vakcine.

Institut na kojem su se vršila ispitivanja je u ponedeljak saopštio da preliminarni rezultati poslednje faze kliničkih testiranja pokazuju da dve doze vakcine na 9.000 volontera funkcionišu bezbedno, ali da je neće pustiti dok ne bude završena i poslednja faza testiranja, koja se radi i u Turskoj i Indoneziji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA