≫ 

Preminuo volonter koji je učestvovao u testiranju oksfordske vakcine protiv korona virusa

Vlasti u Brazilu saopštile su da je dobrovoljac preminuo

  • 40
Vakcina rukavice koronavirus Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Zdravstvene vlasti u Brazilu saopštile su danas da je preminuo volonter koji je učestvovao u testiranju oksfordske vakcine protiv korona virusa, javlja Rojters.

Univerzitet Sao Paolo, koji pomaže u koordinaciji razvoja treće faze oksfordske vakcine u Brazilu, otkrio je da je pacijent bio državljanin te zemlje.

Program biti nastavljen, jer je on bio deo kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

Ispitivanja vakcine protiv COVID-19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio deo aktivne grupe, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagoveštava da je dobrovoljac bio deo uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa, konstatuje Rojters. Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera, ističe novinska agencija.

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Podsećanja radi, treća faza vakcine protiv koronavirusa, koju zajedno razvijaju univerzitet Oksford i kompanija “AstraZeneca” bila je obustavljena u jednom periodu početkom septembra, jer je učesnik istraživanja imao ozbiljnu reakciju na cepivo.

Naime, pacijent je u međuvremenu dobio transverzalni mijelitis, odnosno upalu kičmene moždine. Iako je "AstraZeneca" navela da je u pitanju "neobjašnjiva" bolest, "Njujork tajms" je tada pisao da se u britanskoj grupi ispitanika pojavio upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i može biti rezultat virusne infekcije ili razbuktavanja neke autoimune bolesti.

Treba napomenuti da je Rusija u avgustu postala prva zemlja u svetu koja je registrovala vakcinu protiv koronavirusa.

Sibirski centar „Vektor" razvio je vakcinu protiv korone, a generalni direktor te ustanove Rinat Maksjutov kazao je da je to cepivo bezbedno za različite osetljive grupe i svi dobrovoljci su razvili imunološki odgovor.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zagor

    21. oktobar 2020 | 19:59

    Nek izumitelji probaju na sebi prvo il svojoj familiji.

  • Molim vas

    21. oktobar 2020 | 19:46

    Jel možete da vakcinišete istim vakcinama naš krizni štab i zagovornike vakcine! Odgovorno tvrdim da im ništa neće biti ,da neće imati nikakve nus pojave.

  • ratar

    21. oktobar 2020 | 19:53

    Nikad vakcina!!!! Ko hoce neka ga spricaju slobodno ali ja nikada!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA