Obama žestoko udario na Trampa i veličao Bajdena: "Džo će izvesti SAD iz mračnih vremena"

Obama smatra da Tramp želi da preuzme sve zasluge za stanje u ekonomiji koje je zatekao po dolasku na vlast, kao i da ne želi da snosi odgovornost za pandemiju koju je ignorisao

  • 6
Barack Obama, Barak Obama Foto: Tanjug/AP

Na skupu demokrata u Filadelfiji, bivši američki predsednik Barak Obama kritikovao je odgovor Donalda Trampa na pandemiju, njegovo učesće u stvaranju nesloge unutar države i njegovu sveukupnu podesnost za obavljanje funkcije predsednika, i pozvao građane da glasaju za Džoa Bajdena.

Nešto manje od dve nedelje pre održavanja presedničkih izbora, Obama je skup iskoristio da ubedi glasače da Bajden i njegova kandidatkinja Kamala Haris mogu da oporave podeljenu zemlju.

On je istakao da demokratija i građanstvo predstavljaju "ljudske vrednosti" koje SAD moraju ponovo da prihvate, prenosi AP.

- Tražim od vas da se setite šta ova zemlja može da bude. Tražim od vas da verujete u sposobnosti Džoa i Kamaline sposobnosti, da izvedu ovu zemlju iz ovih mračnih vremena i da nam pomognu da je ponovo izgradimo - rekao je Obama.

Bivši američki predsednik je rekao da je Tramp "nesposoban da posao shvati ozbiljno" i da brine samo za sebe.

Obama je istakao da Tramp želi da preuzme sve zasluge za stanje u ekonomiji koje je zatekao po dolasku na vlast, kao i da ne želi da snosi odgovornost za pandemiju koju je ignorisao.

On se takođe osvrnuo na "sramne" pokušaje američkog predsednika da ukine Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj nezi, poznat i kao Obamaker, i rekao da veliki plan o njegovoj zameni, koji Tramp najavljuje, zapravo ne postoji.

- Nema plana. Nikada ga nije ni bilo - istakao je Obama.

Bivši američki predsednik je primetio da Tramp ima sklonost da vređa "svakoga ko ga ne podržava", i založio se za Bajednovu "empatiju i pristojnost". On je rekao da ova razlika između dva predsednička kandidata nije samo pitanje stila i da za sobom povlači određene posledice. Trampov stav "podstiče druge ljudi da budu okrutni, podeljeni i rasistički nastrojeni", istakao je Obama.

Obamina poseta Filadelfiji potcrtava značaj Pensilvanije, koja je imala važnu ulogu u Trampovoj pobedi na izborima pre četiri godine.

Bajden je Filadelfiju posetio najviše puta tokom predizborne kampanje, a Tramp je takođe posvetio puno pažnje ovoj državi, svestan da će se njegove šanse za pobedu znatno smanjiti bez podrške glasača u njoj.

Bivši američki predsednik je najviše pažnje posvetio razočaranim glasačima, uključujući Afroamerikance i liberale, koji su skeptični prema Bajdenu.

On je upozorio da je stav nekih liberala ono što je pomoglo Trampu da odnese pobedu na izborima 2016. godine.

Video: Tramp nije hteo ni da pogleda Bila i Hilari Klinton na sahrani Džordža Buša starijeg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WILSON

    22. oktobar 2020 | 09:20

    Barak,što si ti uveo u tamu to više niko ne izvede na svetlost dana...

  • Dare

    22. oktobar 2020 | 09:43

    Tramp je dobar covek, nije zao kao ovi...Ako pobedi Bajden, bice ratova i to velikih

  • Sibin

    22. oktobar 2020 | 11:10

    Kromanjoncu,vrati se odakle si dosao!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA