≫ 

Objavljena velika prognoza za zimu: Evropu čekaju natprosečne temperature, Balkan poplave?

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Evrope pomerati prema jugu, a brojne će se oluje kretati nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana

  • 6
Evropa temperatura

Printscreen/accuweather.com

Poznati svetski meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Evropu. Odmah na početku prognoze pišu kako zemlje širom Evrope doživljavaju novi talas korona virusa, što je podstaklo nova ograničenja koja stupaju na snagu samo nekoliko nedelja pre početka zime.

- Iako je neizvesno kako će se pandemija razvijati u narednim mesecima, AccuWeatherov tim dugoročnih prognostičara prilično je siguran kakve vremenske uslovi Evropljani mogu da očekuju ove zime. Deo tima čine Tajler Rojs, koji je meteorolog u AccuWeatheru gotovo deset godina, Alan Repert, stariji meteorolog koji je u AccuWeatheru od 2001. godine, i Džejson Nikols, viši meteorolog koji vodi AccuWeatherovu međunarodnu prognozu - piše AccuWeather.

Kako godišnja doba prelaze iz jeseni u zimu, predviđa se da će se primarni trag oluja širom Evrope pomerati prema jugu, a brojne će se oluje kretati nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana.

- Mislim da će, u poređenju s onim što smo videli ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj, biti puno olujnije - rekao je Repert.

Neki od većih gradova u Evropi koji bi ove zime mogli da dožive olujne uslove uključuju Lisabon u Portugalu, Madrid i Barselonu u Španiji, Nicu i Francuskoj te Rim, Atinu i Bukurešt, prenosi Index.hr.

Oluje će, piše AccuWeather, ugroziti živote i imovinu u celom regionu.

Poplave na Balkanu, olujna i orkanska bura u Hrvatskoj

 

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, kaže Rojs, mogu potrajati dugo pre nego što se presele iz Španije u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine.

Polako napredovanje ovih oluja rezultiraće povećanim rizikom od poplava posebno u severnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poplave su već postale problem u delu južne Evrope tokom jeseni kada je oluja "Aleks" pogodila regiju, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dve osobe su poginule.

Južni olujni trag širom Evrope ove zime takođe će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.

- Poznato je da bura dostiže orkansku silu i to su vetrovi koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju - rekao je Rojs. Padavine bi se mogle pojačati u istočnoj Italiji zbog vazduha koji se diže iznad planina i odlazi s mora.

Iako bi italijanski Alpi mogle da završe s padom snega ispod normale, bura bi mogla nakupljati sneg u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

Pariz, vrućine, visoka temperatura

Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Pixabay

Velika Britanija i Srednja Evropa

 

Prošle zime na severu Evrope zabeležen je neobično veliki broj oluja, koje su obale zatrpali jakim talasima i orkanskim vetrovima. Međutim, čini se da se to neće ponoviti i ove godine.

Retke oluje širom severne Evrope dovešće do problema sa sušom, piše AccuWeather.

- Severna Francuska i posebno zapadna Nemačka tokom proteklih meseci bile su sušne pa suvi uslovi koje očekujemo ove zime neće nimalo pomoći - rekao je Rojs.

Istočna Evropa

 

Prošla zima bila je jedna od najtoplijih zabeleženih u istočnoj Evropi s vrlo malo prodora snežnih oluja. Moskva je od decembra do februara u proseku imala 8 stepeni iznad normale.

Iako se to ne očekuje ove godine, ne očekuje se ni vrlo hladna zima.

- U Moskvi će vreme biti blizu uobičajenom za zimsko doba godine - rekao je Repert. Isto se može reći za veći deo regije, uključujući Finsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Bjelorusiju i delove Ukrajine.

Velika razlika u odnosu na prošlu godinu je što će se u regionu povremeno pojaviti hladni prodori, a zajedno s prodorima hladnog vazduha očekuje se i sneg.

- Čak i ako na mnogim mestima zima bude toplija od proseka, postojaće povećane šanse za zimske oluje - rekao je Rojs.

Temperature iznad proseka

 

I meteoservis "Severe Weather Europe" objavio je prve dugoročne prognoze za zimu. Svoje prognoze baziraju na tri različita modela. Prva dva su evropski modeli ECMWF i UKMO, dok je treći američki model CFSv2. Sva tri modela slažu se u nekim stvarima.

Prema modelu ECMWF-a, temperature vazduha tokom zime širom sveta biće iznadprosečne. U Evropi se očekuju nadprosečne temperature, ali se ne očekuje veliko odstupanje od prosečnih temperatura. Kako piše "Severe Weather Europe", očekuju se povremeni prodori hladnog vazduha.

UKMO model najavljuje mnogo veće temperaturno odstupanje širom Evrope od proseka. Najavljuju da će temperature biti dosta više od prosečnih za to doba godine, kao i da će prodori hladnog vazduha biti retki. Što se tiče količine padavine, očekuje se količina koja je prosečna za zimu, dok se veća količina padavina očekuje nad Skandinavijom.

Američki model takođe najavljuje da će zima u Evropi biti toplija od proseka, ali da se očekuje više hladnih razdoblja, odnosno da će prodor hladnog vazduha biti češći nego što to predviđaju druga dva modela.

"Severe Weather Europe" u svom sažetku prvih prognoza za zimu piše da se očekuje da će u Evropi temperature na većem delu kontinenta biti više od prosečnih.

- To, međutim, ne znači da neće biti hladnog fronta i hladnijih dana. To samo implicira da će hladniji dani biti retki širom kontinenta - piše SWE.

Nad Evropom se, po pitanju količine padavina, očekuju normalni do vlažni uslovi. Britanija i Skandinavija mogle bi imati burniju zimu zbog češćih prodora hladnog vazduha. Na tom se području očekuju brojne oluje.

Video: Šta bi se desilo da uragan dođe u Srbiju preko Evrope?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    22. oktobar 2020 | 21:00

    Svaki dan druga prognoza za zimu.Te bice vrlo hladna i puna snega ,ovaj kaze nece biti ...

  • ASRBIJU ŠTA ČEKA.

    22. oktobar 2020 | 20:46

    👮👫👭👯🗣️🤰👤👥👣🌪️☃️⛄❄️🏔️🔥🏔️🌠☄️🌏🌎🌍🌘🌗🌖🌕🌔🌑🌒🌓🎠🎪⛲🗽🗿⛱️🏖️🏜️🏞️🌐💺🕯️⛑️💉💊⚗️⛓️🔗📕📙🗃️🗂️📈📉⏳⌛🕒🕞🕓🕐🗓️

  • Noki

    22. oktobar 2020 | 23:16

    Ne mogu pošteno ni dva dana unapred da pogode, a tek mesec, dva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA