Preminuli dobrovoljac nije ni primio vakcinu, već placebo: Bio je lekar i imao je samo 28 godina

* Preminuli volonter bio mladi lekar koji je od marta radio sa kovid pacijentima * Oksfor nastavlja sa testiranjem

  • 5
Vakcina koronavirus Kina Foto: Tanjug/AP

Volonter iz Brazila koji je preminuo tokom ispitivanja vakcine protiv korona virusa na kojoj rade Oksford i kompanija "AstraZeneka" nije ni primio tu vakcinu, navode izvori bliski ovom slučaju, piše "Bloomberg".

Brazilska zdravstvena agencija "Anvisa" navela je da je informisana u ponedeljak o smrti jednog volontera i da je dobila parcijalne izveštaje od međunarodnih agencija oko bezbednosti daljeg istraživanja. Taj komitet je tražio da istraživanje bude nastavljeno, navodi "Anvisa".

"AstraZeneka", koja razvija vakcinu sa Univerzitetom Oksford, navela je da ne može da komentariše individualni slučaj zbog poverljivosti podataka i pravila kliničkog ispitivanja. Oksford nije zabrinut oko bezbednosti ispitivanja.

- S obzirom na slučaj u Brazilu, nema zabrinutosti oko bezbednosti kliničkog ispitivanja, a nezavisni izveštaj uz brazilske regulatore, predlažu da se ispitivanje nastavi - naveo je Oksford u saopštenju.

"South China Morning Post" navodi da je volonter koji je učestvovao u kliničkom ispitivanju zapravo primio placebo, a ne potencijalnu vakcinu.

Prema navodima nekih medija, preminio je 28-godišnji lekar koji je radio u prvim redovima borbe protiv korona virusa i da je smrt nastupila kao posledica komplikacija usled kovida-19.

Preminuli volonter je bio mladi lekar koji je od marta radio sa kovid pacijentima. Diplomirao je pre godinu dana i bio je dobrog zdravlja pre nego što je zakačio virus, rekli su njegovi prijatelji i porodica za "Globo".

Brazilski list "Globo" i "Bloomberg" navode da je on bio u kontrolnoj grupi i da je primio placebo.

Da podsetimo, Oksford i "AstraZeneka" su ranije prekinule ispitivanje u septembru kada se volonter, takođe iz Brazila, razboleo. Ispitivanje je nastavljeno pošto su britanski regulatori objavili da bolest nije bila nuspojava vakcine.

Polovina volontera u poslednjoj fazi ispitivanja prima placebo. Učesnici su lekari, medicinske sestre ili drugi zdravstveni radnici koji su često u kontaktu sa obolelima.

Video: Odvažan potez: Šojgu primio vakcinu protiv virusa korona i seo sa Srbima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    22. oktobar 2020 | 11:55

    Znaci on je umro od vode obicne? Placebo je samo rastvor obican, tj efekat se zove Placebo, da ljudi koji nesto prime(vodu) misle da su zasticeni i kao takvi mislima jacaju imunitet. Ovo je postalo smesno ako ne i tuzno. Ne osporavam virus da ga ima. Samo ce se zavrsiti kao i pticiji, posle godinu dana, ni pomena mu nece biti. Ciat geopoliticki rat. Davno, profesorka sa fakulteta ekonomije rece, proslo je vreme vojnika i generala. Doslo vreme ekonomije i informatike. Evo danas to zivim, informaticari spinuju virus kao alve, kina se ne oglasav oko virusa vise a sve krenulo odande, i sve to zarad cega? Ekonomije koja se menja u svetu. Pametnom dosta. Drzite distancu i nosite maske, one vas cuvaju al prirodnog imuniteta nema, zato ce biti vakcina. Nije ovo trka za spas ljudi, vec ko ce pre da smisli istu, kako bi slio abnorme kolicine novca u dzepove.

  • Sale71

    22. oktobar 2020 | 12:36

    Eto umro je od placebo vakcine,da je primio pravu umro bi za par minuta..

  • Ana

    22. oktobar 2020 | 12:24

    Mnogi dobrovoljci i ulaze u taj proces gde postoji mogucnos svakakvog ishoda ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA