≫ 

Tuga na Baščaršiji: Otišao poslednji sarač, Lazović je radio do poslednjeg dana

Sve nas je zatekla tužna vest. Iako je imao ozbiljne godine, do poslednjeg dana je radio - kaže Hajrudin Bajrović, sahadžija čija se radnja nalazi uz objekt Lazovića

  • 3
Sarajevo, Baščaršija Foto: Milena Đorđević

Tužno je danas bilo u srcu Sarajeva – Baščaršiji. Zanatlije, komšije, prijatelji i građani zastali bi u Saračima ispred radnje Ejuba Lazovića, koji je do juče sa svojih vrednih deset prstiju radio ono što najbolje zna, gledajući zatvorenu radnju na kojoj je jutros osvanula njegova čitulja. Mnogi su se uhvatili za glavu, ne verujući da više nema Lazovića.

- Otišao je dobar čovek – bio jedan od komentara građana.

Lazović je bio jedan od najstarijih zanatlija na Baščaršiji i više od pola veka radio je kao sarač. Zanat je izučio od starog majstora Muhameda Užičanina davne 1954. godine, kada je imao svega 14 godina, piše Avaz.

- Kod njega sam radio tri godine i naučio sve o ovom poslu. Posle sam se zaposlio u firmi „Bosna sport“ gde sam radio dve godine, pa otišao u vojsku. Svoju radnju sam otvorio 1967. godine u ulici Sarači u kojoj su ranije bile samo radnje koje su se bavile mojim zanatom – kazao u jednom od svojih poslednjih izjava Lazović.

Upozoravao je i tada Lazović da je u ulici Sarači nekada bilo 36 saračkih radnji, a da je „danas ostao sam“. Tako je otišao i poslednji sarač, iako mnogi kažu da će njegov posao naslediti sin.

Hajrudinu Bajroviću, sahadžiji čija se radnja nalazi uz objekt Lazovića, jutros je presela kafa.

- Donose mi kafu i kažu da je preselio Ejub – kaže Bajrović i nastavlja.

- Sve nas je zatekla tužna vest. Iako je imao ozbiljne godine, do poslednjeg dana je radio. Doduše, skraćeno do 12 sati. Nikada nije bio sam. Jedna pozitivna i društvena ličnost – priseća se Bajrović.

Prema njegovim rečima, Lazović je voleo da se šali pa je podelio i jednu njegovu anegdotu.

- Jedne prilike mušterija mu je donela torbu da se urade nove ručke. On je, naravno rekao da nema problema i da se vrati za sat. Dolazi mušterija i odmah s vrata govori kako to nije dobro uradio. Ejub je uzeo makaze i presekao ručke. Mušterija se uhvatila za glavu, a Ejub mu je hladno rekao „pa rekao si da ne valja“ – priča Lazovićev sused.

On kaže da je Baščaršija izgubila mnogo, jer je Lazović bio čovek koji je pomagao.  

- On je bio naš vodič, svi smo se mogli na njega osloniti i više ništa neće biti isto. Otišao je divan čovek – zaključio je sagovornik Avaza.

Teško da možete nekog sresti u gradu, a da vam nešto loše kaže za Lazovića, kaže i Izet Ždralović, takođe sahadžija sa Baščaršije.

- Video sam ga pre neki dan. Ne kažemo džaba mi da zanatlije umiru na nogama. Za svakog je bio tu... Bio je izuzetan čovek i majstor – rekao je Ždralović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA