≫ 

Zbog korone ostale bez posla, moraju da prehrane porodicu: Virus ih gurnuo u kandže trgovine seksom

Zatvaranje fabrika zbog otkazivanja narudžbina modne industrije gurnulo je mnoge bivše zaposlene u veoma opasan posao

  • 0
Mjanmar radnice fabrika korona virus

Foto: Tanjug/AP

Kada je Hla (19) pokušala da se vrati na posao pre sedam meseci nakon što se porodica, posla nije bilo. Stotine fabrika odeće u Mjanmaru zatvoreno je nakon što su zapadni modni brendovi otkazali porudžbine zbog pandemije korona virusa, ostavljajući hiljade žena bez posla.

U Jangonu je uvedena blokada, njen brak se raspao, muž je napustio, a otac je morao da proda svoju rikšu. Njeni roditelji i beba bili su gladni. Pre pet meseci, postala je seksualna radnica.

- Bila sam veoma uplašena. Radim noću, zbog čega moram da budem oprezna. Radim ovo dok mi je porodica na pameti, mislim na to kako ću je nahraniti - rekla je mlada mama.

Njena situacija nije jedinstvena - veliki broj žena gurnut je u trgovinu seksom kako bi izbegle nemaštinu, kažu aktivisti za zaštitu prava žena.

Kovid-19 zadao je nekoliko udaraca industriji odeće u Mjanmaru, počev od nestašice sirovina iz Kine u februaru koja je zatvorila fabrike i koštala između 10.000 i 15.000 radnih mesta.

Fabrikama je naređeno da privremeno suspencuju operacije tokom prve blokade u Jangonu u aprilu, i od 24. septembra do 21. oktobra, dok se zemlja trudi da zaštiti slab zdravstveni sistem.

Hla zarađuje oko tri funti dnevno tokom trenutnog naređenja "ostanite kod kuće", prenosi Guardian.

Kako je rekla, dugi stoji na ulici i čeka da joj muškarac priđe. Zbog posla je morala da prestane da doji dete, a sada ga hrane pirinčem i jeftinim mlekom u prahu.

I Kine (30) je ostala bez posla pre šest meseci kada se zatvorila fabrika u Jangonu, a njen muž više nije mogao da priušti iznajmljivanje rikše. Sada je sinovi od 16 i sedam godina mole da ne ide iz kuće.

- Pokušavaju da me zaustave, ali ja im kažem da ne plaču i da moram to da radim da bismo preživeli - rekla je Kine.

Prema njenim rečima, neki muškarci su sadisti sa seksualnim zahtevima, drugi su nasilni.

- Veoma se plašim i misliš šta će biti ako me ubije - kaže ona.

Mjanmar radnice fabrika korona virus

Foto: Tanjug/AP

Ima dana kada zaradi 4,10 funti, a nekada nema para ni da plati vožnju autobusom do kuće.

Mora da pešači do kuće, hoda uličicama u kojima lako mogu da je napadnu. Kada stigne kući, nada se da su komšije nahranile njene sinove, umesto što su je ogovarale.

Prema rečima osnivača grupe Seks radnici u Mjanmaru, veliki broj žena ušao je u trgovinu seksom tokom pandemije, uprkos padu broja klijenata.

Pored toga, žene trpe i nasilje kod kuće, hapse ih i tuku. Ima i žena koje od porodice kriju čime se bave, pa kažu da rade u prodavnici i slično.

Hla je donela odluku da počne ovime da se bavi u dogovoru sa majkom. Očekivala je da će je otac pretući kada mu kaže istinu, ali on je samo stajao u tišini.

Pored svega, i korona virus je i dalje veliki rizik u zemlji. U zemlji ima oko 4.000 slučajeva i 1.000 smrti.

- Nisam zabrinuta za sebe, zabrinuta sam da ću preneti virus porodici. Već dovoljno patimo, a stvari će postati još gore ako se inficiramo. Nemamo novac, tako da niko neće da nas leči - zaključila je Hla.

Video: Nova lokacija prostitutki u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA