Bivši zatvorenici tvrde da je u Gvantanamu "bilo bolje": U UAE ih mučili, a sad ih šalju u Jemen

18 Jemenaca i jedan Rus, sklonjeni iz Avganistana i Pakistana nakon napada 11. septembra 2001, u pritvoru su u UAE čak pet godina

  • 4
Gvantanamo zatvorenici Foto: Tanjug/AP

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju u planu da 18 bivših zatvorenika ozloglašenog zatvora Gvantanamo pošalju u Jemen, nakon što su ih držali u pritvoru oko pet godina, piše Independent.

Kako se navodi, ovim zatvorenicima je bilo obećano da će biti poslati u muslimansku zemlju na "rehabilitaciju" kako bi im boravak pomogao da se integrišu u društvo, da se zaposle, zarade i ožene. To na kraju nije bilo tako.

Umesto toga, pritvorenici, 18 Jemenaca i jedan Rus, sklonjeni iz Avganistana i Pakistana nakon napada 11. septembra 2001, u pritvoru su u UAE čak pet godina, navode njegove porodice i advokati za AP.

Zapravo, u sporadičnim telefonskim pozivima sa tajnih lokacija u UAE, nekoliko zatvorenika podelilo je sa svojim porodicama da "život koliko god da je bio loš u Gvantanamu, žele tamo da se vrate".

Sada se planira njihovo slanje u Jemen, a njihove porodice se plaše da će se tamo suočiti sa još gorim tretmanom.

Visoki zvaničnik jemenske vlade potvrdio je planove, čekajući bezbednosne aranžmane, a zvaničnik Stejt departmenta ukazao je da je američka vlada svesna da se to događa. Zvaničnici iz UAE nisu odgovorili na zahteve AP.

Stručnjaci iz Ujedinjenih nacija opisali su predstojeću repatrijaciju muškaraca kao "prisilni povratak", upozoracajući da krši međunarodne zakone.

Njihovo odredište je siromašna arapska zemlja koja je proteklih šest godina bila u građanskom ratu. Mučenja i pritvaranja su široko rasprostranjeni u mrežama tajnih i formalnih zatvora koje vode razne frakcije koje kontrolišu različite delove zemlje.

Porodica jednog zatočenika Salema navela je da se boji da će on biti ubijen ili sklonjeni čim zakorače u Jemen.

Dugogodišnji zatvor ovih muškaraca krši obećanje američkih zvaničnika kada su oni poslati u UAE u periodu od 2015. do 2017. godine. Time se podvlače nedostaci u programu transfera i neuspeh administracije predsednika Donalda Trampa da obezbedi njihov himani tretman.

Predsednik Barak Obama odlučio je da zatvori Gvantanamo uspred protivljenja Kongresa. Plan je bio da neki zatvorenici budu krivično gonjeni, a drugi pritvoreni bez ikakvih optužbi dok se vrši njihova evaluacija. Oni koji nisu više smatrani opasnim prebačeni su u svoje domovine ili zemlje "trećeg sveta".

Tramp je imao druge planove. Pre stupanja na dužnost izjavio je na Tviteru da neće daljeg oslobađanja iz Gvantanama.

Uslovi sporazuma koje su SAD postigle sa UAE i desetinama drugih zemalja koje su primile pritvorenike iz Gvantanama nisu objavljeni u javnosti.

- Želeli smo da ovi pojedinci nakon puštanja imaju novi početak života. Nije bio deo dogovora da budu zatvoreni - kaže Ian Mos, bivši šef kabineta izaslanika Stejt departmenta za Gvantanamo.

Pod Trampovom vlašću samo je jedan zatvorenik, Saudijac, prebačen u Saudijsku Arabiju na izdržavanje ostatka kazne nakon šzo je pristao na nagodbu.

Pod Obamom je ukupno njih 197 prebačeno u druge zemlje, dok je Džordž Buš prebacio 500. Američka baza sada ima 40 pritvorenika, većina njih bez optužbi, a trećina su Jemenci.

- Moram da kažem da je situacija sa kojom su se suočili muškarci preseljeni u UAE među najgorima i najzabrinjavajućima - rekla je Keti Tejlor, zamenica direktora grupe "Reprieve" sa bazom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Još nije jasno da li 17 ili 18 zatvorenika u rukama UAE jer postoje izveštaji da je jedan Jemenac napustio zatvor zbog zdrastvenih komplikacija.

Jednog zatvorenika predstavlja advokatica Patriša Bronte koja kaže da je njenom klijentu rečeno da će provesti šest do 12 meseci na rehabilitaciji, a onda će biti ujedinjen sa svojom porodicom. Međutim, sa njim se nije čula od njegovog dolaska u UAE 2016. godine.

Postoje takođe i razna svedočenja o mučnim uslovima u zatvoru, te da su zatvorenici čak mesecima držani vezani, sa povezom preko očiju.

I porodica Abdela Raba (44) tvrdi da je on nestao pre tri godine posle dva telefonska poziva u kojima se žalio na uslove i u kojima je rekao "da je pod pritiskom, da je Gvantanamo bio mnogo bolji, milijardu puta bolji".

Nikada više nije nazvao, a njegova porodica ne zna da li je živ.

Video: Ako se ne poubijaju poumiraće od korone: Vlada El Salvadora ne mari za živote robijaša

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    26. oktobar 2020 | 10:28

    Nacinom zivota su se sami odrekli svih prava coveka,jer uskracujuci pravo na zivot drugacijim ljudima od njih,i njima treba ta prava uskratiti...uostalom,oni i zive takav zivot!!!

  • Гаргамел

    26. oktobar 2020 | 07:08

    Терористе треба побити! Каква социјализација ... млаћење празне сламе.

  • Ricco

    26. oktobar 2020 | 04:17

    Nemojte grijesiti dusu...Vidi im se po ocima da su nevini.. Odmah na slobodu sa njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA