≫ 

Severna Koreja upozorila na "žutu prašinu iz Kine": Svi da ostanu kod kuće jer stiže i korona

Ulice Pjongjanga bile su prazne u četvrtak nakon što je stiglo upozorenje

  • 1
Severna Koreja Kina

Printskrin: Google Maps, Pixabay

Severna Koreja je upozorila svoje stanovnike da ostanu u kućama iz straha da će "žuta prašina" koja stiže iz Kine doneti i korona virus sa sobom.

Ulice Pjongjanga bile su prazne u četvrtak nakon što je stiglo upozorenje, navodi BBC.

Ova zemlja, da podsetimo, tvrdi da nije imala nijedan slučaj korona virusa, ali je veoma obazriva od januara, te su uvedene stože granične kontrole i ograničenje kretanja.

Međutim, nije utvrđeno da postoji ikakva veza između sezonskih oblaka koji donose prašinu i kovida-19.

Severna Koreja nije jedina zemlja koja tvrdi da postoji neka veza. Slično važi i u Turkmenistanu, koji takođe tvrdi da nema obolelih, ali je prašina bila razlog da se ljudima naredi da nose maske.

Državna televizija KCTV emitovala je specijalnu prognozu u sredu, upozoravajući na uticaj žute prašine. Takođe, objavljena je i zabrana građevinskih radova napolju širom zemlje.

Žuta prašina odnosi se na pesak iz mongolskih i kineskih pustinja koji vetar nanosi na Severnu i Južnu Koreju u oređenim periodima tokom godine. Izmešan je sa toksičnom prašinom koja iz godine u godinu zabrinjava zdravstvene zvaničnike obe zemlje.

I ruska ambasada u Pjongjanku je na Fejsbuku navela da je Ministarsvo spoljnih poslova Severne Koreje upozorilo sve diplomate i međunarodne organizacije u zemlji i preporučilo ostanak u kući, uz zatvorene prozore.

Da podsetimo, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da je izuzetno retko da se neko može zaraziti korona virusom preko vazduha.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljakse

    23. oktobar 2020 | 12:01

    To se desava svake godine jer vetar nosi pesak iz pustinje Gobi u Unutrasnjoj Mongoliji (kineska pokrajina) Taj pesak (prasina) stize do Mandzurije i Korejskog poluostrva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA