≫ 

DW: Turska naručila ubistvo austrijske političarke, nalog izdat u Beogradu?

Berivan Aslan već se navikla na anonimne telefonske pozive. I na preteće poruke. A i s time da se na okupljanjima nacionalista turskog porekla može videti plakat s crtežom žene kovrdžave, crveno-smeđe kose kako visi na vešalima

  • 0
Berivan Aslan

Printskrin: ORF

Berivan Aslan kuću napušta samo pod policijskom zaštitom. Jedan muškarac je, naime, ispričao policiji da je tu austrijsku političarku kurdskog porekla navodno trebalo da ubije po nalogu turske tajne službe, piše Deutsche Welle.

Berivan Aslan već se navikla na anonimne telefonske pozive. I na preteće poruke. A i s time da se na okupljanjima nacionalista turskog porekla može videti plakat s crtežom žene kovrdžave, crveno-smeđe kose kako visi na vešalima. Jasno je da se tu misli na nju, članicu austrijskih Zelenih.

Ovih dana ta političarka kurdskog porekla, rođena 1981. u Turskoj, bivša poslanica u austrijskom parlamentu, a odnedavno odbornica u parlamentu u Beču, retko napušta kuću. Ispred vrata njenoga stana je naoružana policajka. A kad napušta kuću, Berivan Aslan to radi samo uz policijsku zaštitu.

Petnaestog septembra Berivan Aslan dobila je telefonski poziv s nepoznatog broja. Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma (BVT) na taj način ju je obavestila da jedan muškarac koji se predao policiji tvrdi da je trebalo nju da ubije po nalogu turske tajne službe MIT.

Fejaz O. predao se da bi, kako je rekao policiji, "spasao svoju zadnjicu". Bojao se da će nakon atentata i on sam postati meta. Fejaz O. je otišao u policijsku stanicu na Šotenringu 7-9, dakle u onu zgradu u kojoj se nalazi i bečko odeljenje Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. On je dakle tačno znao gde spada njegov slučaj.

Misteriozni smrtni slučaj

 

Muškarac koji se predao ima 53 godine, italijanski je državljanin turskog porekla. Živeo je u Severnoj Makedoniji i nedavno bio umešan u jedan misteriozni kriminalni slučaj. Radi se o smrti muškarca čija rodbina ne veruje da je mesto smrti koje je navedeno u zvaničnom izveštaju tačno. Oni ukazuju na činjenicu da je leš muškarca u kojem su pronađene velike količine droge pronađen u stanu Fejaza O. Ali zvanično se navodi drugo mesto smrti.

Na saslušanju je Fejaz O. naveo da je završio obuku u turskoj tajnoj službi MIT. I tvrdi da je nedavno penzionisan. U stvarnosti, taj čovek bi mogao da se kreće u sivoj, zoni između tajne službe i kriminala: nije više u aktivnoj službi, a moguće ga je ucenjivati. Drugim rečima: savršen za ubicu.

Vlasti ćute

 

Politička težina afere očitava se i u reakciji vlasti. U ovom slučaju: uočljivo se ćuti. Iz državnog tužilaštva navode samo da „o tom slučaju ne daju nikakve informacije“. Ćuti i Služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ocenjuju da je reč o „muškarcu koji izgleda da je psihički bolesnik“ i koji se predao. I da ne postoji „akutna pretnja“.

Fejaz O. je najpre pušten na slobodu i stanovao je u jednom hostelu nedaleko od bečkog Našmarkta. Tek kasnije je za njega određen istražni zatvor. A sada vlasti uopšte više i ne komentarišu taj slučaj.

Predizborna kampanja nemoguća

 

Berivan Aslan je, međutim, od početka pod policijskom pratnjom, 24 sata dnevno. I to u toku izborne kampanje u Beču gde se kandidovala za mesto u pokrajinskom parlamentu. Ali prave kampanje u njenom slučaju nije ni moglo da bude.

Inače, baš oko onoga oko čega je ona angažovana trenutno se vode oštre rasprave. Već godinama se Berivan Aslan bavi pitanjima integracije, delovanjem Stranke prava i naprtka (AKP) turskog predsednika Erdogana u Evropi i mrežom desno-ekstremnog turskog pokreta „Sivi vukovi“ van Turske.

Beč

Foto: Pixabay

Sivi vukovi i islamisti

 

U junu je u Beču došlo do višednevnih izgreda i uličnih sukoba: nacionalisti turskog porekla i islamisti napali su levičarske demonstracije i prostorije levičarskih klubova. Ubrzo je postalo jasno da su ti napadi bili koordinirani i pripremljeni. Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenjivalo je čak da bi u to mogla da bude umešana turska tajna služba. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer izjavljivao je da „ima indicija za to“. Istraga po tom pitanju još uvek traje, a „indicija ima sve više“, rečeno je na upit novinara.

Strukture i mreža zajednice turskog porekla, odnosno njena veza s turskim vlastima uopšte nisu tako jasne. Mutna je biografija Fejaza O. koji se predao policiji. On tvrdi da se koordinatori akcija u Austriji nalaze na Balkanu. Instrukcije za ubistvo u Beču Fejaz O. je, navodno, dobio u jednom "turskom restoranu u Beogradu", prenosi DW.

Pretnja je realna

 

U Austriji su aktivni „samo mali ljudi“, rekao je Fejaz O. na saslušanju. Ali oni imaju jaku podršku.

Berivan Aslan ukazuje na „veoma dobro koordiniranu mrežu džamija i udruženja“, koje pokrivaju čitav desni politički spektar, od manje sekularno-ultranacionalističkih, do militantno-islamističkih. To potvrđuju i spomenuti izgredi u junu u Beču. Mnogi napadači pokazivali su tada „vučiji pozdrav“ Sivih vukova. Mnogi su izvikivali parole terorističke organizacije „Islamske države“.

Berivan Aslan tvrdi da se mnoge džamije i kulturna društva koriste kao „stranačke centrale AKP“.

- Oni pronalaze ljude koji se nalaze na rubovima društva“, kaže Berivan Aslan. A kad se jednom upletu u te krugove, prenosi im se sledeći osećaj: „Prema tebi će ovde u Austriji uvek da postupaju kao prema čoveku druge klase. Ali iza tebe stoji jaka Turska -

To je jedna strana. Druga je: doušništvo, indoktrinacija, pretnje, klevete, psihičko nasilje. Zato je pred vratima Berivan Aslan naoružana policajka. I zato postoji policijska zaštita: jer je pretnja odreda turske tajne službe MIT isto tako realna kao pretnja radikalnih pojedinačnih napadača.

Posledice za Ankaru?

 

Odgovarajući na novinarsko pitanje, a ne dovodeći pritom u vezu konkretan slučaje Berivan Aslan, ministar unutrašnjih poslova Nehamer ocenjuje sledeće: „Ako Erdogan i Turska pokušavaju da sistematski organizuju mrežu doušnika u Austriji, onda to mora da ima posledice.“ Koje – to se još ne nazire.

- Činjenica je da se od 2016. o ljudima u Austriji ciljano skupljaju doušničke informacije i na osnovu tih informacija ljudi se u Turskoj hapse“, kaže Berivan Aslan. Ona pritom misli na uhapšene turske državljane koji su živeli u Austriji, što po vladu u Ankari do sad nije imalo nikakvih posledica.

I usred te komplikovane situacije, Fejaz O. dolazi u policijsku stanicu i počinje da priča: proletos je, navodno, dobio nalog za ubistvo. To što je povredio nogu, kao i korona-lokdaun navodno su sve odložili. Ali sad je, tvrdi, samo još čekao telefonski poziv s naredbom da izvrši ubistvo.

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA