≫ 

Premijer Češke se 5 puta izvinio građanima zbog haosa sa koronom: "Žrtva smo sopstvenog uspeha"

U Češkoj su od četvrtka na snazi nove mere koje uključuju ograničeno kretanje ljudi, zatvaranje manje neophodnih radnji i sve će biti na snazi do 3. novembra

  • 0
korona virus koronavirus Foto: Tanjug/AP

Situacija u Češkoj u vezi sa epidemijom korona virusa je toliko kritična da je premijer Andrej Babiš izašao u sredu pred novinare i izvinio se svima. I to nije uradio jednom, već pet puta.

Babiš predvodi zemlju koja je trenutno najveće žarište pandemije u svetu. On je priznao da je njegova vlada napravila neke greške u borbi protiv pandemije i zamolio je narod da prati mere.

- Žao mi je zbog novih restrikcija koje će uticati na vlasnike firmi, građane, zaposlene. Takođe mi je žao što sam de facto isključio mogućnost da će se ovo desiti jer nisam mogao da zamislim da hoće - rekao je on.

Njegovo izvinjenje usledilo je nakon što je broj obolelih u Češkoj buknuo za samo par dana. Osim u Češkoj, situacija je pogoršana u velikom delu Evrope, uključujući Nemačku i Poljsku koje sada prijavljuju rekorde na dnevnom nivou.

I Španija i Francuska prešle su ukupan broj od milion obolelih, pa su se tako pridružile SAD, Indiji, Brazilu, Rusiji i Argentini sa preko milion zaraženih.

U Češkoj su od četvrtka na snazi nove mere koje uključuju ograničeno kretanje ljudi, zatvaranje manje neophodnih radnji i sve će biti na snazi do 3. novembra, piše CNN.

Na snazi je obavezno nošenje maski.

Premijer Babiš je nedeljama odbijao da uvede strože mere, govoreći da mora da zaštiti ekonomiju. Međutim, odluka je dovela do nekontrolisanog širenja virusa.

Nacija od 10 miliona ljudi sada ima najveći broj obolelih na 100.000 stanovnika i to na globalnom novu.

Češka je inače hvaljena zbog načina na koji se nosila sa pandemijom tokom proleća. Striktne mere uklonjene su tokom leta kada su vlasti verovala da je situacija pod kontrolom.

Babiš je u sredu priznao da je "zemlja postala žrtva sopstvenog uspeha".

- Sigurno je da smo napravili greške, na kraju maja kad smo završili sa otvaranjem, da smo pregurali - rekao je on.

Video: Maske i na otvorenom, zabranjena veća slavlja, uvode se i redari: Nove mere Kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA