≫ 

Padaju crni rekordi danas u ovim zemljama: 43 miliona zaraženo, broj raste, uvode se strože mere

Broj zaraženih u svetu ponovo se naglo povećava od sredine septembra, a samo juče je registrovano više od 450.000 obolelih

  • 8
Testiranje koronavirus aerodrom Foto: Tanjug/AP

U poslednje vreme, skoro da nema zemlje bez crnog rekorda kada su u pitanju novozaraženi i preminuli od korona virusa. Prema najnovijim informacijama, u svetu je korona virusom zaraženo više od 43 miliona ljudi, objavljeno je na sajtu Worldometar.

Broj zaraženih u svetu ponovo se naglo povećava od sredine septembra, a samo juče je registrovano više od 450.000 obolelih. Najviše su pogođene SAD, obolelo je više od 8,8 miliona ljudi, a preminulo 230.068. Sledi Indija sa skoro osam miliona obolelih, Brazil sa 5,3, Rusija koja je premašila 1,5 miliona, Španija sa više od 1,1 milion... Milion obolelih imaju i Francuska, Argentina i Kolumbija, a tom broju približavaju se Meksiko, Peru i Velika Britanija.

Hrvatska: Najviše od početka pandemije

U Hrvatskoj u poslednja 24 sata 2.421 novi slučaj korona virusa, što je najviše od početka pandemije.

Kao i druge regionalne prestonice, i Zagreb je žarište epidemije korona virusa u Hrvatskoj sa 976 novoobolelih u poslednja 24 sata.

U tri zagrebačka doma za starija i nemoćna lica korona virus je potvrđen kod 13 korisnika i jedne zdravstvene radnice, a jedan korisnik je preminuo u bolnici.

Mađarska: Neslavni rekord

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata oboren neslavni dnevni rekord - 3.149 novozaraženih korona virusom, a preminulo je 45 obolelih.

Test nos rukavice koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ukupno, od početka pandemije, u Mađarskoj je potvrđeno 59.247 slučajeva kovida-19 i 1.425 smrtnih ishoda, preneo je Rojters.

Iako je mađarska epidemija u punom zamahu još od kraja avgusta, premijer Viktor Orban pokušava da izbegne uvođenje nove vanredne situacije, zbog koje je mađarska ekonomija u prolećnim mesecima imala ekonomski pad od 13,6 odsto u drugom kvartalu godine.

Osim što su granice zatvorene za strance, škole rade normalno i vlada nije uvele posebno oštre mere za javna okupljanja.

Slovačka: Ponovo rekordan broj novih slučajeva 

U Slovačkoj su u protekla 24 sata registrovana 3.042 nova slučaja korona virusa, što je treći dan za redom da ta zemlja beleži rekordan broj novoobolelih, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ukupno je do sada u Slovačkoj, koja broji 5,5 miliona stanovnika, obolelo 43.843 ljudi od korona virusa, prenosi Rojters.

Austrija: Rekord za nedelju

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 2.782 nova slučaja zaraze korona virusom, što je novi rekord za nedelju. U prošlu nedelju broj novozaraženih iznosio je 1.672, i od tada je dramatično rastao iz dana u dan.

bolnica korona koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ovako visok broj novozaraženih u nedelju, kada se uobičajeno manje testira, do sada nije zabeležen. U protekla 24 sata sprovedeno je 17.044 testova, za 7.000 manje nego prethodnog dana.

Još juče broj novozaraženih prešao je po prvi put broj od 3.000 i dostigao 3.614. Beč je ostao glavno žarišta sa 686 novozaraženih.

Od početka epidemije korona virusa u Austriji, krajem februara, pozitivno je testirano 81.730 osoba. U protekla 24 sata preminule su 14 osobe, tako da ukupan broj umrlih od ili sa kovidom iznosi 979.

Češka: Crni vikend-rekord

Češka je prijavila 12.472 novoobolela od korona virusa, što je do sada najviše zaraženih tokom vikenda, kada se testira manje građana, saopštilo je mInistarstvo zdravlja.

Preminulo je još 106 osoba od posledica zaraze korona virusom, prenosi agencija Rojters. Ukupno je zaraženo 250.797 ljudi, a preminulo 2.077, u ovoj zemlji sa 10,7 miliona stanovnika.

Francuska: Novi crni rekord

U Francuskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 45.422 slučaja korona virusa, što je najviše od početka pandemije u jednom danu, preminulo 138 osoba, saopšteno je u subotu.

To je oko 3.000 više novozaraženih nego u petak kada je takođe registrovan rekordan dnevni bilans, prenosi Rojters. Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je u istom periodu preminulo 138 osoba.

Holandija

U Holandiji rekordan broj - 10.203 novih slučajeva korona virusa. Premijer Holandije Mark Rute naglasio je pre dva dana da nijedan scenario nije nemoguć, od strožeg zatvaranja do karantina. "Svi scenariji su na stolu".

Holandija je sedam od 10 dana zaredom imala rekorde u broju novozaraženih.

Video: Vučić: Danas između 600 i 700 obolelih, preti brojka od 1.000

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    25. oktobar 2020 | 14:50

    Mene interesuje konkretno Srbija gde ja zivim i gde moja deca idu u skolu pod svim ovim okolnostima gde se mere ni najmanje ne sprovode a neko se igra sa zdravljem moje dece. Kakve mere Srbija je po tom pitanju preduzela i kakve ce predezeti ? Ostavimo svet i zatvorimo skole dok jos nije kasno da nam posle djavo ne bude kriv kad mnogi budu odgovarali za ugrozavanje zdravlja maloletne dece.

  • Ja

    25. oktobar 2020 | 14:43

    Mogu reći da mi ništa nije jasno. Kakav je to virus koji izaziva koagilaciju krvi i pluća nestanu u roku od 24h. Svašta smo se naslusali. Da li je to samo virus ili i neka bakterija, kako je moguće pronaći vakcinu kad je sklon transformaciji. I ovi PCR testovi automobila pozitivni i na običnu kijavicu. Narod je zbunjen i uplašen.

  • Zarko

    25. oktobar 2020 | 15:50

    Kakav je to virus kojeg malo ima pa nema pa ekplodiara pa....Sve se vesi pcr testovima za koje je i onaj koji je izmislio pcr testove rekao da on samo registruje da covjek ima nesto a ne da je bolestan.Da li oni nekakav otrov prskaju ili sta vec rade ko zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA