Grenel na liturgiji u Hramu Sv. Save: "Tramp je radio za vas, vreme je da vi radite za njega"

Grenel je inače tokom jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima srpske zajednice u "srpskoj kući" preneo Trampove reći da je sporazum iz Vašingtona bio težak

  • 14
Ričard Grenel

Ričard Grenel, Foto: Tanjug/AP

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je danas liturgiji u Hramu Svetog Save u Milvokiju koju je služio starešina hrama protojerej stavrofor Dragan Veleušić.

Grenelovu posetu hramu organizovala je inicijativa "Srbi za Trampa", kao i njegove jučerašnje susrete sa predstavnicima srpske zajednice iz dve savezne države - Viskonsin i Ilinois, tokom koje je srprskoj zajednici preneo i poruku predsednika Donalda Trampa.

Predstavnica "Srbi za Trampa 2020" Olga Ravasi za Tanjug kaže da je "za danas bila predviđena samo poseta crkvi, čime je, krunisan uspesan vikend sa Ambasadorom Grenelom".

Podsetila je da je sastanak sa srpskom zajednicom bio predviđen nakon liturgije, ali da je zbog jako fluidnog rasporeda održan juče.

- I predsednik Tramp je juče dosao u Viskonsin i ide se dalje, privatni zajednički sastanci su održani u petak, a najvažniji sa istaknutim predstavnicima zajednice u subotu - rekla je ona.

Bajden i tzv. Kosovo

 

Grenel je inače tokom jučerašnjeg razgovora sa predstavnicima srpske zajednice u "srpskoj kući" preneo Trampove reći da je sporazum iz Vašingtona bio težak i da su uzbuđeni zbog njegove primene, ali i mišljenje da politika oko Kosova Trampovog protivkandidata na izborima 3. novembra Džoa Bajdena, neće ići u željenom pravcu.

- Znamo tačno gde će Bajdenova administracija ići to je pravac koji ne želimo - rekao je Grenel i dodao da je Bela kuća ponosna što je dve strane dovela za sto da pričaju o ekonomiji, upravo onome što Tramp zna najbolje.

Podsetio je na poziv predsednika Srbije Aleksandar Vučić upućen Trampu da poseti Beograd i da je Tramp odgovorio da će ići kao predsednik, kada ponovo pobedi.

- On je do sada radio za vas, i sada je vreme da radite za njega - poručio je Grenel i pozvao američke Srbe da glasaju, jer kako je rekao "vi možete da napravite razliku".

Mozaici vredni tri miliona dolara

 

Tokom privatnih sastanaka sa predstavnicima srpsko-američke zajednice iz Čikaga i Milvokija, Grenela i srpske zajednice bilo je reči i o planovima za budućnost, kao i vitalnim pitanjima koja se ticu Srbije, srpskog naroda i srpskog rasejanja, navodi Tanjug.

Hram Srpske pravoslavne crkve koji danas posetio Grenel među najlepšim je u čitavoj srpskoj dijaspori, izgraden je 1956. godine u srpsko-vizanijskom stilu, unutrašnjost mu je prekrivena mozaicima, rađenim 35 godina, vrednim više od tri miliona dolara. Mediji su ih svrstali među najopsežnije u SAD.

Starešina hrama otac Dragan Veleušić rekao je za Tanjug da su počastvovani Grenelovim dolaskom i što se sastao sa predstavnicima ''američkih'' Srba, baš u glavnom i najvećem gradu Viskonsina u kome je srpska zajednica najbrojnija, u okviru predizborne kampanje kojoj je juče prisustvovao i predsednik SAD Donald Tramp.

Video: Srbi iz Amerike organizovali skupove podrške Trampu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    25. oktobar 2020 | 19:34

    Nebih ja rekao da je baš radio za nas ali ipak je manje zlo od Bajdena.

  • PRC

    25. oktobar 2020 | 21:16

    Da li je to Tramp reko a ja nisam čuo, Kosovo je sastavni deo Srbije, mi smo vas greškom bombardovali, svi koji obole zbog bombardovanja uranijumom i plutonijumom lečiće se o trošku amera, platićemo ono što smo porušili. Ako je to uradeo onda treba da se organizujemo i mi njemu da pomognemo.

  • baba smilja iz darosave

    25. oktobar 2020 | 19:38

    izgradnja hrama je pocela 1912.inace je pod zastitom grada kao kulturno istorijski spomenik.nije u pitanju nikakav mozaik vec su to freske.mozda i najlepsa srpska crkva van prostora bivse yu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA