"Ženski pakao": Protesti zbog zakona o abortusu u Poljskoj

Poljska je već imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortus

  • 1
Poland Abortion - Poljska, protest, pravo na abortus

Foto: Tanjug/AP

Više stotina aktivista za ženska prava u nekoliko gradova u Poljskoj protestovalo je danas tokom crkvenih službi protiv pooštravanja nacionalnog restriktivnog zakona o prekidu trudnoće.

Četvrtog dana protesta aktivisti su držali transparente tokom misa u nekim crkvama, prenosi AP pozivajući se na poljske medije i objave na društvenim mrežama.

Današnje akcije usledile su nakon što je u četvrtak presudom poljskog Ustavnog suda pobacivanje fetusa sa urođenim oštećenjima postalo protivzakonito.

Poljska je već imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu, a presuda praktično znači gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće, navodi AP.

"Ženski štrajk'''', organizator protesta, tvrdi da će prisiljavanje žena da rađaju deformisane fetuse rezultirati nepotrebnim fizičkim i mentalnim patnjama.

U Otvocku, gradu blizu Varšave, transparent sa sloganom "Ženski pakao" bio je okačen na ogradu crkve.

Nekoliko desetina demonstranata prekinulo je misu u Poznanju, na zapadu Poljske, uzvikujuci "bolesni smo od ovoga" i držeći ispred oltara transparente sa natpisom "Katolicke žene takođe treba da imaju pravo na abortus".

U Krakovu su demonstranti okačili crni donji veš i ostalu odeću na konopac izmedu drveća, dok se u Lođu, u centralnoj Poljskoj, oko 2.000 ljudi okupilo ispred katedrale uzvikujući "odvojite crkvu od države", javlja poljska agencija PAP.

Aktivisti širom zemlje nosili su plakate sa prikazom razapete trudnice. U Varšavi su demonstranti sprejom na zidu crkve ispisali "abortus bez granica", a na drugoj crkvi je napisano "na rukama imate krv", preneo je Rojters

Lideri protesta kažu da je poljska konzervativna vladajuca stranka Pravo i pravda (PiS) iskoristila sud da bi promenila politiku i zadovoljila uticajnu poljsku Rimokatoličku crkvu, što je PiS negirala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Madjar

    26. oktobar 2020 | 07:22

    Protestuju indijanci,kamo srece da i mi usvojimo takav zakon i da se abortus klasifikuje kao ono sto jeste a to je tesko ubistvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA