Jermenija i Azerbejdžan se po treći put dogovorili o prekidu vatre

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra posle sukoba azerbejdžanskih i jermenskih snaga

  • 1
Stepanakert

Bombardovanje Stepanakerta, glavnog grada samoproklamovanog Nagorno-Karabaha / Foto: Tanjug/AP

Azerbejdžan i Jermenija postigli su treći put dogovor o humanitarnom primirju u ratu oko oblasti Nagorno-Karabah, javljaju svetski mediji.

Humanitarno primirje stupiće na snagu u ponedeljak ujutro, navodi se u zajedničkom saopštenju Stejt departmenta i vlada Azerbejdžana i Jermenije, navodi novinska agencija "Reuters", a prenosi RTS.

Podsećanja radi, Jermenija i Azerbejdžan postigli su u subotu drugi po redu sporazum o humanitarnom prekidu vatre, koji je stupio na snagu u ponoć, ali su dve zemlje odmah počele da optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

Obnovljeni sukobi oko Nagorno-Karabaha izbili su 27. septembra posle sukoba azerbejdžanskih i jermenskih snaga na granici dve zemlje.

Odnosi između dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se traži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni.

Video: Snimak dronom pokazuje strahotu rata za Karabah: Razoren drugi po veličini azerbejdžanski grad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA