≫ 

Izrael za nekoliko dana počinje sa kliničkim ispitivanjima vakcine protiv korone

Institut za biološka istraživanja proizveo je 25.000 doza vakcine za prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja.

  • 0
Vakcina rukavice koronavirus Foto: Tanjug/AP

Izrael će 1. novembra početi sa kliničkim ispitivanjima vakcine protiv kovid-19 koju je razvio nacionalni istraživački institut pod nadzorom Ministarstva odbrane, javlja Rojters.

U prvoj fazi kliničkih ispitivanja, koja će trajati tri nedelje, učestvovaće 80 dobrovoljaca starosti između 18 i 55 godina. U decembru će početi druga faza kliničkih ispitivanja izraelske vakcine, kojom će biti obuhvaćeno 960 osoba starijih od 18 godina.

Ukoliko prva i druga faza budu uspešne, treća faza kliničkih ispitivanja sa 30.000 dobrovoljaca trebalo bi da počne u aprilu ili maju. Nakon toga, vakcina bi mogla da dobije dozvolu za masovnu upotrebu, ako se potvrdi njena bezbednost i efikasnost.

Izraelski institut za biološka istraživanja proizveo je 25.000 doza vakcine za prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja. Institut je ranije uspešno testirao vakcinu na životinjama.

Nijedna vakcina još nije dobila dozvolu za upotrebu, ali se veliki broj njih nalazi u završnim fazama kliničkih ispitivanja. Izrael je od početka pandemije potvrdio preko 300.000 slučajeva kovid-19 i više od 2.000 smrtnih slučajeva od posledica ove bolesti.

Video: Prvi put posle 15 godina imamo domaću vakcinu za grip

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA