≫ 

Komšije ograničile javna okupljanja, prodaju alkohola, radno vreme: Hrvatska žestoko odgovara koroni

Daje se preporuka da se smanji fizicki kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme

  • 3
Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U Hrvatskoj su od pre nekoliko minuta stupile na snagu nove epidemiološke mere koje podrazumevaju ograničavanje okupljanja, zabranu prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest ujutru, obaveznu fizičku distancu...

Potpredsednik hrvatske vlade i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović saopštio je da se zbog porasta broja zaraženih korona virusom epidemiološke mere određuju u trajanju od 14 dana, posle čega će ponovo biti procenjene.

- Odlukom o nužnim epidemiološkim merama ogranicavaju se okupljanja. Želim naglasiti da donosimo odredbu kojom je propisana stroga mera fizickog distanciranja, izbegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metara u otvorenom - rekao je Božinović.

On je dodao da će biti zabranjeno održavanje svih javnih događaja i okupljanja s više od 50 osoba, prenosi Jutarnji list.

- Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima, polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba. Sportska takmičenja mogu se održavati samo bez publike - objasnio je Božinović.

Kako je dodao, javni događaji, okupljanja i svečanosti mogu da traju najduže do 22 sata, osim svadbi koje mogu da traju do ponoći. Božinović je istakao da okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu da traju najduže do kraja radnog vremena, koje je utvrđeno odlukom štaba.

- Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 06.00 - generalno. Obavezno će biti korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korišćenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima - rekao je Božinović.

korona, Firma, radnici, zaposleni, posao,kancelarija, open office

Foto: Pixabay

Što se tiče zaposlenih na radnim mestima, poslodavci su obavezni da zabrane dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama s disajnim organima.

- Daje se preporuka da se smanji fizicki kontakt kad god je to moguće, da se uvede rad od kuće kad je moguće, da se uvede klizno radno vreme, organizuja rad u smenama i grupama i da se smanji broj fizičkih sastanaka -  rekao je Božinović.

Ministar zdravlja Vili Beroš najavio je da će, ako bude potrebno, zagrebačka Arena biće mobilisnana u tercijarni centar za zbrinjavanje obolelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

- Osnovni izazov je zdravstveni sistem i njegovo potencijalno preopterećenje - ocenio je Beroš.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u poslednje dve nedelje beleži porast zaraženih, a evidentiran je novi rekord s 2.421 novim slučajem.

Direktor Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni.

Video: Srpski krizni štab zaseda u trenutku kada Hrvatska ima više od 1100 zaraženih

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • estradni inspektor

    26. oktobar 2020 | 01:47

    Nismo mi komsije nego braca!

  • Co21

    26. oktobar 2020 | 03:31

    Naravno, treba ljudima ogranicavati svaki vid slobode koji imaju. Ne treba nama 1. ili 2. svetski rat kada imamo ovakve genijalne ideje da se ljudi zatvore na celom svetu. Dokle li ce samo trajati? Mozda dok stvarno masi ne pukne film ili dok dok se ta ista masa ne dovede na rub ludila, te im se kaze evo je vakcina. Onda svi vec psihicki umorni brze potrce da je prime i eto kraj epidemije, ali zato pocetak mozda neceg sasvim drugog...

  • Boža zemunac

    26. oktobar 2020 | 07:15

    Komšije, izađite na ulice. Zar ne vidite da vas tretiraju kao stoku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA