Dok Evropa gori, oni su po drugi put uspeli da "pobede koronu": Počinju sa popuštanjem mera

U proteklih 24 sata u Melburnu nije zabeležen nijedan novi slučaj

  • 2
Australija, korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Melburn, epicentar pandemije korona virusa u Australiji, ublažiće mere i izaći će iz blokade ove nedelje, nakon što su zdravstvene vlsti u Viktoriji saopštili da u proteklih 24 sata nije bilo ni obolelih ni preminulih od ovog opasnog virusa, prvi put za četiri meseca, javlja CNN.

Ovo je, može se reći, drugi put da se Australija uspešno bori sa zarazom.

Premijer Viktorije je, najavljujući popuštanje mera, saopštio da će blokada biti ukinuta u utorak u podne, te da će građani Melburna moći da napuste svoje domove, a biznis će ponovo moći da se pokrene.

- Sa 0 slučajeva i tolikoim testiranjima sada možemo da kažemo da smo spremni za otvaranje. Vreme je da čestitamo svakom građaninu Viktorije koji je poštovao mere - rekao je premijer Danijel Endrus.

Nakon višemesečne agonije, u kojoj su u Viktoriji znali da beleže i 725 slučajeva u jednom danu, građani sada konačno mogu da odahnu. Rigorozne mere zbog korona virusa bile su na snazi više nedelja. Endruz nije želeo da reskira i uveo je mere koje većina zapadnih evropskih država i SAD ne žele da uvedu iz straha da će ugroziti ekonomiju i ljudske slobode.

Međutim, iz zdravstvenog ugla izgleda da je odluka Endruza bila i više nego dobra, jer dok u Evropi sve gori od korone, a mnoge države obaraju rekorde u broju slučajeva, što je slučaj i u SAD, Viktorija je uspela da "uguši" korona virus.

S druge strane, istočno azijske zemlje poput Kine, Južne Koreje i Tajvana nisu ni morali da uvode nove rigorozne mere, jer nijednog trenutka nisu prestajali sa masovnim testiranjima i lociranjem kontakata zaraženih. Takođe, ključnu ulogu odigrala je i činjenica da su ljudi bez većih problema poštovali mere nošenja maske i fizičke distance.

Nema popuštanja

 

I premijer Viktorije kaže da pobeda nad koronom ne bi bila moguća, da građani nisu bili disciplinovani.

- Ne mogu biti ponosniji danas, jer vodim državu koja ja pokazala hrabrost, saosećanje i jak karakter, tako smo odradili ovaj težak posao - rekao je premijer Australije hvaleći sugrađane što su imali strpljenja i poštovali mere.

Ipak, kaže da "rat sa virusom" još nije gotov.

- Moramo biti oprezni u nedeljama i mesecima koji dolaze. Dok ne dođe vakcina, ništa neće biti normalno, postoji samo kovid-normalno - rekao je Endruz.

U skladu sa tim, neke restrikcije će ostati na snazi do 8. novembra, poput one da građani neće smeti da idu 25 kilometara dalje od svoje kuće, te da će interna granica između Viktorije i Melburna i dalje biti aktivna.

Video: Zašto je u martu uvedeno vanredno stanje a sada se ne uvodi bez obzira na veliki broj zaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    26. oktobar 2020 | 10:47

    Sad kad se otvore virus će se ponovo raširiti. Nikako da se shvati da zatvaranje nije trajno rešenje.

  • Ivan

    26. oktobar 2020 | 10:40

    Nestalo im testova jel!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA