≫ 

Treća sreća, al' zamalo: Opet prekinuto primirje u Nagorno-Karabahu, a Tramp taman likovao

Predsednik SAD se ponadao da će moći da preuzme sve zasluge, ali primirje dve strane nije potrajalo ni sat vremena

  • 1
Nagorno Karabah Foto: Tanjug/AP

Azerbejdžan i Jermenija, koje su sinoć postigli treći put dogovor o humanitarnom primirju u ratu oko oblasti Nagorno-Karabah pod budnim oko SAD, od jutros se opet međusobono optužuju za kršenje primirja.

Primirje je, po treći put, prekršeno samo nekoliko minuta nakon što je stupilo na snagu. Prethodno su u Vašingtonu "slavili" uspešne pregovore dve sukobljene zemlje kojima su SAD posredovale. Juče je izdato zajedničko saopštenje u kom piše da humanitarno primirje stupa na snagu u ponedeljak u 8 časova po lokalnom vremenu.

Pregovore je predvodio Stiven Biegun, zamenik državnog sekretara, i šefovi diplomatija Azerbejdžana i Jermenije. Predsednik SAD Donald Tramp je odmah čestitao na Tviteru.

Međutim, samo nekoliko minuta nakon što je primirje stupilo na snagu, krenulo je novo granatiranje. Azerbejdžan je optužio Jermeniju da je bombardovala grad Terter i okolna sela. S druge strane, jermenski ministar odbrane tvrdi da je Azerbejdžan gađaju vojne ciljeve na više lokacija na liniji fronta.

Podsetimo, odnosi dve bivše članice SSSR-a pod tenzijom su još od 1991. godine kada su jermenske snage ušle u Nagorno-Karabah, teritoriju koju međunarodna zajednica priznaje kao deo Azerbejdžana.

Donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se traži hitno povlačenje jermenskih trupa iz Nagorno-Karabaha, gde većinsko stanovništvo čine Jermene.

Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država, jedino ga priznaje.

Video: Snimak dronom pokazuje strahotu rata za Karabah: Razoren drugi po veličini azerbejdžanski grad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    26. oktobar 2020 | 10:35

    Ova primirja su kao kod nas za vreme devedesetih...nula Ponadaš se da će prestati pucanje i onda guzonje daju naredbu za ponovni napad...a sve za onu stvar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA