Italija je uradila sve pravilno kako bi zaustavila drugi talas korone: Šta je krenulo po zlu?

Pre samo mesec dana Italija je bila primer kako maske i agresivno testiranje deluju kako bi se odvratio drugi kovid talas

  • 6
Italija, lekar, korona virus, 12 upala pluca Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Shutterstock

Ukoliko sada pustite vesti u Italiji, učiniće vam se da gledate reprize iz marta. Fotografije odeljenja samo za obolele od korone, iscrpljeni medicinski radnici, otvaranje poljskih bolnica i sanduci - to su prizori koji dominiraju u vestima dok se Italija bori da zaustavi smrtonosni drugi talas kovida-19. U sredu je broj umrlih prešao 125 za 24 sata prvi put od maja, kada je i zemlja i dalje bila pod stogom blokadom.

Ono što posebno zabrinjava oko povratka korona virusa u Italiji jeste što je zemlja uradila sve što su eksperti savetovali, uključujući i preporuke glavnog američkog epidemiologa dr Entonija Faučija.

Nošenje maski na javnim mestima obavezno je mesecima, socijalna distanca se strogo primenjuje, noćni klubovi nisu otvarani nijednom, a sportske arene primaju manje od trećine kapaciteta.

Deca koja su se vratila u škole se redovno testiraju i drže socijalnu distancu, ali uprkos svemu tome - čini se da je drugi talas nezaustavljiv.

Italijanski zdravstveni zvaničnici isključili su mogućnost još jedne potpune blokade, ali nastavljaju da apeluju na ljude da ograniče svoje kretanje, ali raste i zabrinutost da time nehotice podstiču privatne zabave na kojima je širenje virusa trenutno najgore.

Ministarstvo zdravlja je prošle nedelje objavilo podatke koji pokazuju da se 80,3 posto novih infekcija "dogodilo kod kuće", dok samo 4,2 posto infekcija dolazi iz škole i rekreativnih aktivnosti.

Italija je u nedelju prijavila novi dnevni rekord sa 21.273 novozaražena korona virusom. Ukupan broj slučajeva u Italiji sada iznosi 525.782.

Umrle su još 128 osobe, čime je ukupan broj preminulih od posledica kovid-19 porastao na 37.338.

Kako prenose mediji, postaje sve gore.

- Određena područja kao što su Milan, Napulj i Rim već su izgubili kontrolu nad pandemijom - rekao je Volter Rikiardi, specijalista za infektivne bolesti, savetnik italijanske vlade, na konferenciji u sredu.

Kako je rekao, njihov broj je previsok da bi mogao da ga obuzda tradicionalni metod praćenja i testiranja.

- I kao što su nas naučile prethodne epidemije, kada ne možete da je zaustavite, morate da je ublažite, naime morate da blokirate kretanje - rekao je on.

Povećanje broja slučajeva je u određenoj meri povezano sa italijanskom agresivnom šemom testiranja, koja je otvorila put za laku, brzu dijagnostiku na svim aerodromima i u privatnim klinikama, pored državnih objekata.

Međutim, vlasti su veoma zabrinute da, uprkos naporima da se zaustavi širenje, virus jednostavno ne može da se zaustavi.

Rikiardi je rekao da većina infekcije koja se događa u multigeneracijskim kućama dolazi od mladih ljudi koji tamo donose virus.

Kafići rade do 18h, zatvaraju se teretane, bioskopi..

U Italiji danas stupa na snagu uredba o zatvaranju barova, kafića i restorana najkasnije do 18 sati, zatvaranju teretana, bioskopa i bazene u pokušaju da zaustavi brzi ponovni rast korona virusa koji dostiže nove rekorde.

Mere, oko kojih su se juče dogovorili vlada premijera Ðuzepea Kontea u Rimu i regionalne vlasti, uvode se nakon dve noći protesta u Napulju i Rimu protiv policijskog časa, koji je na snazi u više regiona od prošle nedelje, javlja Rojters.

Uredba podstiče ljude da ne izlaze iz kuća i da ograniče kontakte sa bilo kim izvan njihove uže porodice, ali ne nameće obavezni policijski čas ili zaključavanje i omogućava radnjama i većini preduzeća da ostanu otvorene.

Ipak, usluga u barovima i restoranima biće podvrgnuta nizu kontrola kako bi se ograničila zaraza, a bioskopi, pozorišta, igračke sale i diskoteke biće zatvoreni.

Uredba takođe nalaže da se do tri četvrtine nastave u srednjim škola izvodi putem interneta kako bi se ograničio broj učenika u školskim zgradama.

Video: Krizni štab: Na svu sreću u bolnicama nema gužve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maki taki

    26. oktobar 2020 | 11:51

    Nije tačno da su sve uradili, celo leto i septembar je sve bilo normalno, maske samo na zatvorenom. Klubovi su radili, plaže krcate, parkovi, redovi za restorane, u supermarketima neograničen broj ljudi.... i sad cvrc, bol ice nemaju kapacitet , nismo spremni za drugi talas. Mars! Idioti! U trstu naprimer, gradonacelnik je potrošio 590000 evra za novogodišnju dekoraciju, a firme , radnje zatvaraju. Ako ovo još dugo potraje umrece od gladi. Nesposobnjakovici! Eto to se desilo... ponovo!

  • Рус

    26. oktobar 2020 | 12:09

    Kina i grad Vuhanu od koga je krenuo virus kovid 19 nemaju ni zaražene ni drugi treći talas, dok se ostatak sveta bori sa tim talasima. Evo u Srbiju kreće treći talas. Potpuno nejasno odakle ti talasi kada je u Vuhanu i u samoj Kini sve ok. Ili imaju vakcinu ili je nesto drugo u pitanju.

  • Rade

    26. oktobar 2020 | 12:17

    Eto dokaza da su maske i socijalna distanca glupost. Pametnom dovoljno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA