≫ 

Teška sudbina mladića nađenih u kontejneru: "Upoznali smo se u Srbiji, jedan imao troje male dece"

Kontejner je napustio Srbiju 21. jula i stigao je ranije ove nedelje, preko Argentine, u rečnu luku u predgrađu Asunsiona, prestonice Paragvaja

  • 8
Kontejner Paragvaj Foto: Facebook

Vlasti Paragvaja saopštile su u petak da je u kontejneru s đubrivom, koji je poslat iz Srbije pronađeno najmanje sedam tela u fazi raspadanja. Istraga je otkrila da je jedan od mladića iz Egipta, troje je iz Maroka, dok i dalje nije poznat identitet preostalih lica. Svi oni imali su porodice, a u Srbiji ih je upoznao S. M, migrant iz Alžira koji je za Telegraf.rs ispričao kako je najverovatnije došlo do tragedije.

Da podsetimo, kontejner je napustio Srbiju 21. jula i stigao je ranije ove nedelje, preko Argentine, u rečnu luku u predgrađu Asunsiona, prestonice Paragvaja. Tela su otkrivena u petak, kada su menadžeri kompanije koja je kupila proizvod, otvorili kontejner i unutra zatekli jeziv prizor.

- Poznavao sam ih. Upoznali smo se ovde u Srbiji, a poslednji put sam ih video pre tri meseca, pre nego što su ušli na voz - kaže za Telegraf.rs S. M, migrant iz Alžira koji i dalje boravi u našoj zemlji.

On nam je potvrdio da je čuo za planove sedmorice momaka, te kaže da svi "čekaju voz" koji će ih odvesti u Evropu.

- Kada je voz stao u Šidu, ukrcali su se u kontejner i krenuli. Niko nije znao gde voz ide - kaže nam potreseni S. M.

Prvi rezultati istrage pokazuju da su jedan po jedan počeli da umiru od gušenja, a paragvajska policija smatra da je jedan mladić pokušao da preživi hraneći se ostacima saputnika.

Patolog Roza Romero rekla je dnevniku Nasion da je jedna od osoba "konzumirala ljudsko meso zbog nedostatka hrane", ali da će to moći da potvrdi tek kada budu gotovi nalazi obdukcije. Romero je rekla i da su tela u stanju raspadanja što navodi na zaključak da su umrli nedugo pošto su kontejneri napustili Srbiju.

Ono što je privlači posebno pažnju jeste da su njihove identifikacione kartice izdate u Tranzitno-prihvatnom centru u Adaševcima kod Šida.

Sumnja se da su mladići ušli u kontejner verujući da on ide za Austriju ili Italiju. Međutim, kontejner je "otputovao" za Rijeku, gde je natovaren na brod, a potom je mesecima putovao do Paragvaja. Kraj beživotnih tela u kontejneru pronađena su i dokumenta nekih od mladića koja su izdata u Šidu... Dokumenta su glasila na Marokance Ahmeda Belmiloudija, Raida Rašira, Hadula Mohamada i Egipćanina Jasu Barbaru.

Svi imali porodice

Naš sagovornik dodaje da su svi izginuli muškarci imali svoje porodice.

- Momak iz Maroka je imao dve ćerkice i sina. Svi do jednog su imali porodice u Alžiru, Maroku - otkrio nam je S. M.

Za paragvajske medije oglasila se i tetka Marokanca Ahmeda Belmiloudija.

Ona je reporterima portala "La Nacion" u telefonskom razgovoru ispričala da je Ahmed rođen 1995. godine, da je 14. aprila napunio 25 godina.

U Tursku se odselio pre godinu i po dana. Živeo je u Istanbulu i radio je razne poslove kako bi pomogao mami i sestri koje su ostale u Maroku, pošto mu je pre nekoliko godina preminuo otac.

- Sa njim se nismo čuli tri meseca, mislili smo da je u Istanbulu i da radi. Problem je nastao kada je jednog dana samo prestao da se javlja... Sada pokušavamo da razgovaramo sa ljudima iz ambasade, kako bi se njegovi ostaci sahranili pored oca i kako bi se duša njegove majke smirila - priča rođaka.

Sve koji su poznavali stradale mladiće mnogo je potresla njihova tragična sudbina. Ipak, naš sagovornik ne odustaje od svojih planova. S. M. želi da se domogne svoje krajnje destinacije - Evrope.

Već je pokušao, ali je "silom prilika" vraćen opet u Srbiju.

- Pre dve godine sam stigao na Balkan. Ovde kod vas nisam imao problema, ali u Hrvatskoj... Ne znam koju reč da upotrebim, nacisti... ne znam - kaže naš sagovornik.

Nasilje hrvatske policije

Da podsetimo, ovo nije prvi put da migranti optužuju hrvatsku policiju za brutalnost.

Serija novih brutalnih napada na migrante zabeležena je na granici između BiH i Hrvatske, a osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostavljanja, piše britanski Guardian.

Prema izveštajima Danskog veća za izbeglice, baziranom na svedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

- Svedočenja koja su prikupljena među žrtvama nasilnih vraćanja su zastrašujuća - kaže Šarlot Slente, generalna sekretarka Danskog veća za izbeglice.

Dodala je da je više od 75 njih u periodu od jedne sedmice prijavilo "nehumano postupanje, premlaćivanja, pa čak i seksualno zlostavljanje".

Prema rečima migranata, nasilna vraćanja se odigravaju na hrvatskoj teritoriji, u blizini pograničnog grada Velika Kladuša, tačnije naselja Šiljkovača - gde se nalazi improvizirano šatorsko naselje u kojem je sklonište pronašlo oko 700 izbeglica i migranata.

- Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog veća za izbeglice imali su vidljive rane, modrice i posekotine, kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava, sa vidljivim dokazima povreda, nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari - navodi se u izveštaju ove humanitarne organizacije.

Primer seksualnog zlostavljanja zabeležen je u delu izveštaja baziranom na svedočenju grupe avganistanskih migranata, piše britanski dnevnik.

Navodi se da je grupa prešla hrvatsku granicu s područja BiH, kod naselja Šturlić, a neuniformisani policajac ih je presreo kod Novog Sela, pozvao pojačanje i odvedeni su u u policijsku stanicu.

Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gde im je rečeno da će biti svedoci u slučaju protiv jednog člana njihove grupe, koji je pobegao a koji je optužen za nasilo ponašanje prema policiji.

Migranti su ispričali Danskom veću za izbeglice kako su ih policajci onda odveli na nepoznatu lokaciju i ubacili u kombi gde su ih dočekali “deset naoružanih osoba, obučenih u crno, s prekrivnim licima, u vojnim čizmama i sa čeonim lampama.

Migrant s inicijalima M.K. tvrdi da ga je jedna od prisutnih osoba seksualno napastvovala upotrebivši granu.

Hrvatski MUP negirao je sve navode Danskog veća.

Video: Nadomak Resnika zaustavljen teretnjak: Bio je pun ljudi, u njemu zatečeno i dete

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    26. oktobar 2020 | 20:37

    Čisto istine radi, nisu krenuli u Južnu Ameriku, nego u Italiju. Rodjeni brat jednog od poginulih je detaljno objasnio, ali su ih trgovci ljudima prevarili i greškom strpali u drugi kontejner. Njihov put trebalo je da traje svega jedan dan.

  • Licemerka

    26. oktobar 2020 | 20:10

    Žao mi je.😢

  • SRB-in

    26. oktobar 2020 | 22:32

    Sve razumem ali kakve su oni izbeglice kad u maroku nije rat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA