"Sluškinjina priča" u stvarnosti: Zašto žene oblače crvene odore na protestima u SAD i Poljskoj?

Crvena odeća aludira na adaptaciju knjige "Sluškinjina priča" Margaret Atvud u kojoj se govori o distopijskom društvu u budućnosti u kom se žene suočavaju sa ekstremnim ugnjetavanjem

  • 1
SAD Vašington, Sluškinjina priča Foto: Tanjug/AP

Žene širom SAD i Poljske izašle su na ulice kako bi izrazile svoje nezadovoljstvo. Obučene u crvene odore, sa belim velom ili šeširima na glavi, našle su način da privuku pažnju na probleme. U SAD je taj problem nominacija Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda, a u Poljskoj odluka Ustavnog suda po kojoj je ova zemlja na korak do potpune zabrane abortusa.

Demonstranti u crvenim odorama pojavili su se na stepenicama najvažnijih državnih institucija u Bostonu, Litl Roku, Medisonu i Fort Majersu. To je bio tihi protest protiv Beretove koju je za sudiju Vrhovnog suda nominovao predsednik Donald Tramp.

Organizatori protesta rekli su da je nacionalna akcija usmerena na protest zbog imenovanja Beretove, a radi "afirmacije jednakih prava za žene, posebno onih koji se odnose na autonomiju tela".

Crvena odeća aludira na adaptaciju knjige "Sluškinjina priča" Margaret Atvud u kojoj se govori o distopijskom društvu u budućnosti u kom se žene suočavaju sa ekstremnim ugnjetavanjem.

Nakon što je Beretova nominovana isplivale su informacije da ona navodno pripada jednoj katoličkoj grupi čiji se članovi označavaju kao "glava" za muškarce i "sluškinja" za žene.

Inače, odore iz "Sluškinjine priče" viđene su još pre nego što je stigla TV adaptacija ove popularne knjige i neke žene su tako bile obučene na ženskom maršu protiv Trampa 2017. godine.

U toj knjizi radi se teokratkom režimu u Republici Gilead koji je zauzeo delove SAD, namećući ozbiljna ograničenja slobode i ženskih prava kako bi se povećala stopa plodnosti i kontrolisalo društvo.

Žene su ograničene na uloge u društvu i nose haljine određenih boja u skladu sa svojom ulogom. Sluškinje su plodne žene koje nose crvene ogrtače i čija je jedina funkcija rađanje bebe.

SAD Vašington, Sluškinjina priča Foto: Tanjug/AP

One su prisiljene da se podrvrgavaju redovnim, strogo regulisanim odnosima sa muškarcima u porodicama u koje su raspoređene, u prisustvu supruga tih muškaraca.

Paralela sa Beretovom, koja je inače majka sedmoro dece, podvučena je zbog činjenice da su ona i njen suprug članovi grupe "Pople of Praise", piše Newsweek.

Nekadašnja članica ogranka ove grupe u Oregonu Anika Til rekla je za Newsweek da žene moraju da budu "apsolutno poslušne" svojim muževima, dok su one koje to nisu "sramoćene, izbegavane i ponižavane".

Grupa ne objavljuje javno spisak članova, a Beret navode nikada nije komentarisala.

Takođe, njena nominacija je kontroverzna i iz razloga što se lično protivi abortusu. Iako ni to javno nije izrekla tokom procedure za njeno imenovanje za sudiju, njena katolička vera, kao i određeni navodi u akademskim spisima dodaju u prilog činjenici da nije baš saglasna sa tim da svaka žena ima pravo na izbor.

Šta se događa u Poljskoj?

Preko pola planete dalje, na ulice su izaše i Poljakinje. Razlog za to je pooštravanje nacionalnog restriktivnog zakona o prekidu trudnoće.

Poljski Ustavni sud je proglasio da je pobacivanje fetusa sa urođenim oštećenjima protivzakonito.

Poljska je već imala jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu, a presuda praktično znači gotovo potpunu zabranu prekida trudnoće, navodi AP.

Abortusi će i dalje da budu dozvoljeni ukoliko je majčin život u opasnosti, kao i ukoliko je trudnoća nastala silovanjem.

"Ženski štrajk", organizator protesta, tvrdi da će prisiljavanje žena da rađaju deformisane fetuse rezultirati nepotrebnim fizičkim i mentalnim patnjama.

Protesti u Poljskoj traju od četvrtka, a u nedelju su se brojne žene, takođe u crvenim odorama, okupile ispred crkvi, te su u nekim gradovima one upale na mise i pokazivale parole protiv ove odluke Ustavnog suda.

Video: Demonstranti spalili crkvu tokom protesta: Glavni grad ostao bez kulturnog dobra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    27. oktobar 2020 | 06:16

    Идиотски је терати жену да роди деформисани дете,знајући да то дете после смрти родитеља нема шансе за нормалан живот.Глупост века.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA