≫ 

Nemačka se sprema za najgori scenario: Zbog korone bi mogli da ostanu bez vlade?

Pandemija korone direktno utiče na nemačku vladu. Posle ministra zdravlja Jensa Špana, mogli bi da se zaraze i drugi članovi Vlade. Šta se onda događa? Da li postoji plan za vanrednu situaciju?

  • 2
Virus Outbreak Germany Daily Life, Nemačka, koronavirus Foto: Tanjug/AP

„S obzirom na situaciju, za sada sam sasvim dobro. Srećom, simptomi prehlade se nisu pogoršali“, kaže Jens Špan (40), ministar zdravlja Nemačke, u video-poruci objavljenoj u nedelju na Fejsbuku.

Prošle sedmice (21. oktobra) je bio na sednici vlade. Svi su primetili da je promukao, ali ništa više od toga. Kad se pojavio bol u grlu, odmah je napravio PCR-test na koronu, koji je bio pozitivan. Potom se povukao u karantin.

Na pitanje DW koliko će trajati karantin, portparol Ministarstva zdravlja odgovorio je da će se ministar pridržavati pravila svojih zdravstvenih vlasti. Dakle, verovatno 14 dana. Između ostalog i kao primer drugima.

Saradnici iz užeg kruga ministra još nisu zaraženi. Međutim, potvrđeno je da suprug Jensa Špana ima koronu – kao i državni sekretar iz Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju, koji je dva dana pre poslednje sednice vlade ručao s ministrom.

Otkako se to saznalo, u ministarstvima je napeto. Pitanje je koliko se učesnika sednice zarazilo i šta će se dogoditi ako zbog korone bude odsutno još više članova kabineta?

Vlada kao žarište zaraze?

Svake srede ministri Savezne nemačke vlade sastaju se u konferencijskoj dvorani kancelarskog ureda u Berlinu i razgovaraju o aktuelnim pitanjima i zakonima koji su u pripremi. Jens Špan je prvi ministar koji se razboleo od kovida 19. Neki ministri u poslednje vreme nisu bili na sednicama, ali iz opreza, a ne zato što su i sami bili bolesni.

Tako je na primer ministar spoljnih poslova Haiko Mas (SPD) bio u karantinu jer je jedan njegov telohranitelj bio pozitivan na koronu. U slučaju ministra privrede Petera Altmajera (CDU), pozitivan test imao je zaposleni njegovog Ministarstva koji je bio prisutan s njim na sastanku ministara trgovine EU u Berlinu. Altmajer se za svaki slučaj dobrovoljno izolovao. A savezni ministar rada Hubertus Hajl (SPD) bio se povukao u svoj ured, jer je na telefonu primio upozorenje putem aplikacije za koronu.

Vlada nastavlja sa sednicama

Da li oboljenje Jensa Špana znači da će vlada ubuduće održavati samo video-konferencije kako bi smanjila rizik od zaraze? Portparol je to jasno demantovao. U odgovoru na upit DW on je rekao: „Sastanci kabineta i dalje će se održavati, uz poštovanje strogih higijenskih propisa o zarazi.

To znači da između dva ministra uvek ostaju dve prazne stolice. Tu su i zaštitne pregrade od pleksiglasa, kao i posebno osetljivi mikrofoni, kako niko ne bi morao da govori glasno i time ubrzao širenje aerosola u prostoriji.

Savezna vlada se ne raspušta

S druge strane, vlada trezveno saopštava: „Savezni kabinet se sastaje u skladu s higijenskim pravilima kojima je cilj da osiguraju da čak i ako neko kasnije ima pozitivan test na koronu, drugi ministri ne moraju da idu u karantin.“

Naglašava se da je dvoranu za konferencije proverio berlinski zdravstveni ured, tako da „testiranje cele Vlade zbog zaraze ministra Jensa Špana apsolutno nije potrebno“.

Karl Lauterbah poslanik Socijaldemokrata (SPD) i stručnjak za zdravlje, takođe smatra da Vladi nije potrebna karantin.

- Svi članovi vlade su relevantni za sistem. Zbog toga ministri jednostavno moraju nastaviti da rade, s maskom.

Međutim, postoje izveštaji očevidaca koji kažu da su članovi Vlade skinuli maske na prethodnom sastanku, nakon što su se pozdravili.

Plan za vanredne situacije

Šta činiti u slučaju da se kancelarka razboli? To je regulisano članom 69. Ustava. Ona može da imenuje zamenika koji će tada obavljati njene poslove.

Ali šta ako se i on razboli? Tada važi ono što važi i za sve ministre u vladi: postoji redosled zamenika. Prvo na red dolaze državni sekretari ministarstava. Dok se oni svi izređaju, može da potraje – samo Ministarstvo privrede ima pet državnih sekretara.

Posle njih su na redu šefovi pojedinih odeljenja – najpre oni s najdužim radnim stažem ili s najviše godina.

Za vanredne situacije predviđena je i procedura za usvajanje zakona. Tada bi se oformio „Parlament za hitne slučajeve“, koji bi imao 48 poslanika, proporcionalno aktuelnom odnosu snaga. Bundestag trenutno ima 709 poslanika. Nemačka bi dakle i dalje imala sve neophodne demokratske institucije.

Video: Na ustanak digla se Italija: Narod se pobunio zbog novih restriktivnih mera protiv Kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko

    27. oktobar 2020 | 10:08

    Ostace mnogi I na kraju se nista nece promeniti.

  • Zoran

    27. oktobar 2020 | 11:30

    Neka ti g. Span tvoj muzic pripremi dobar cajic i biće sve u redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA