≫ 

Trampu sledi pakao ako izgubi na izborima: Bogatstvo će mu se istopiti, banke će ga "ojaditi"

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost već su upozorili da bi Trampovi dugovi u stranoj banci mogli da predstavljaju sigurnosni rizik i učiniti ga ranjivim na uticaj stranih vlada

  • 23
Tramp, poraz, gubitak, novac gori Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Donald Tramp mogao bi gubitkom na izborima 3. novembra da izgubi više od svoje pozicije. U trenutku kad se bori za spas svoje političke karijere njegov poslovni život je u sve većem riziku, a brojni skandali koji su se nagomilali proteklih godina čekaju pravnu naplatu.

U sledeće četiri godine Tramp bi mogao da se suoči s rokom za otplatu više od 400 miliona dolara zajma. Prema istrazi Washington Posta, Tramp je od njujorške kompanije Ladder Capital Finance pozajmio najmanje 55 miliona dolara kredita za "Trump Tower" i stambenu zgradu na Menhetnu. A nemačkoj Deutsche Bank duguje kredit za odmaralište Doral i hotele u Vašingtonu i Čikagu. Prema javno dostupnim dokumentima, kredit u nemačkoj banci iznosi oko 364 miliona američkih dolara.

Stručnjaci za nacionalnu sigurnost već su upozorili da bi Trampovi dugovi u stranoj banci mogli da predstavljaju sigurnosni rizik i učiniti ga ranjivim na uticaj stranih vlada. Posebno ako bude ponovno izabran jer će tada dugovati ogromne sume novca koje će morati odnekuda da plati. Ali, odakle? Pandemija korona virusa utiče i na Trampovo poslovanje. Zbog smanjenih poslovnih putovanja i otkazivanja konferencija hoteli se bore s gubicima, prenosi Jutarnji.

Hoteli grcaju, lično garantovao za kredite

Hotel u Vašingtonu bio je popunjen sa samo 5 posto noćenja nekih dana ovog septembra. Odmaralište Doral, koje je proletos bilo zatvoreno mesec dana, otpustilo je više od 250 radnika. Direktor hotela u Čikagu Gabrijel Konstantin rekao je da je pandemija toliko naštetila hotelu koji je trenutno jedva popunjen sa 24 odsto kapaciteta, pa će možda proći i devet godina pre nego što se poslovanje vrati na nivo iz 2019. godine.

New York Times nedavno je pisao da su hotel Doral i Trump's D.C. zajedno izgubili 217 miliona dolara i pre koronavirusa.

Prema scenariju Times-a, nekretnine ne donose dovoljno novca za vraćanje kredita. Pritom je Tramp lični jemac u nemačkoj banci, što bi značilo da će banka lako moći da "sedne" na njegovu imovinu, u slučaju da ne dogovori neki oblik odgode plaćanja ili ne otplati na vreme.

Trampova organizacija bi mogla da se okrene prodaji nekretnina. Wall Street Journal nedavno je pisao da bi se uskoro na prodaju mogao naći letnjikovac Seven Springs na prostranom šumovitom zemljištu severno od Njujorka. Na prodaju je dat i helikopter koji se pojavljivao u uvodnoj špici serije "Pripravnik" i njegovi stanovi u Las Vegasu, Čikagu i na Havajima koji nisu više tržišno atraktivni zbog pada vrednosti brenda Tramp.

Ako Tramp izgubi svoju poziciju u Beloj kući, izgubiće i imunitet od saveznog kaznenog progona koji daje široka ovlašćenja za ublažavanje tužbi protiv njega i njegovog biznisa.

Afere i sumnjivi saradnici

Nova demokratska uprava, u slučaju pobede Džoa Bajdena, mogla bi da oživi istragu bivšeg američkog posebnog istražitelja Roberta Milera. Njegov izveštaj detaljno je opisao brojne epizode u kojima je Tramp možda ometao pravdu. Iz pepela bi se mogla podići i istraga protiv Majka Koena, koji je osuđen na tri godine zatvora.

Trampov dugogodišnji advokat priznao je krivicu za kršenje finansiranja predsedničke kampanje, a osuđen je, između ostalog, za podmićivanje žena koje su imale navodne afere s Trampom, poput pornozvezde Stormy Daniels, da se ne oglašavaju tokom kampanje za izbore 2016.

Tramp je tada prošao gotovo neokrznut verovatno zbog politike Ministarstva pravosuđa da ne progoni predsednika. Zatim, mogla bi da se pokrene nova istraga koju je započeo New York Times prema kojoj Tramp nije platio porez poslednjih 10 godina. Odnosno, tvrdio je da je stalno na gubitku, što mu je omogućilo da plati samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016.

Stormi Danijels, Stormy Daniels Stormi Danijels Foto: Guliver/Jesse Grant/Getty Images

Iako Tramp izveštaje naziva ''lažnom vešću'', oni bi mogli da budu osnova za progon zbog poreske prevare. Istovremeno, državna tužiteljka u Njujorku Leticija Džejms istražuje da li je kompanija za promet nekretninama porodice Tramp lažno prijavila vrednosti imovine radi osiguranja poreznih povlastica. Demokrate u Kongresu bore se na sudu kako bi dobili pristup Trampovim finansijskim evidencijama, a otvorene su dve istrage zbog kršenja ustavne klauzule kojom se zabranjuje predsedniku da prima vredne stvari od stranih vlada.

Rođaka Meri Tramp će lakše zatražiti dokumente koji bi dokazali da je prevarena u milionima dolara u sporu oko dedinog testamenta. A tu su i optužnice za seksualno uznemiravanje.

Lagao je i o svojim ulaganjima u brojne dobrotvorne svrhe

New York Times je potvrdio ranije tvrdnje istraživačkih novinara da je Donald Tramp filantropske aktivnosti iskorišćavao za ličnu poslovnu dobit i u svrhu svojih kompanija i kampanja. Dugo skriveni podaci o neplaćanju poreza pokazuju da Tramp nije trebalo da da iz svog džepa za veliki broj ''dobrotvornih'' davanja koji iznosi 130 miliona dolara od 2005. godine.

Čak 119 miliona dolara poreskih olakšica za dobrotvorne svrhe proizlazi iz četiri nagodbe o zemljištu s konzervatorskim timovima i saveznom vladom. Iskorišćavao je poreski manevar popularan među bogatim Amerikancima koji vlasniku zemljišta ponekad dopušta da zadrži vlasništvo nad nekretninom i dobije odbitak poreza jednak njegovoj procenjenoj vrednosti. Na primer, 2014. dobio je 25,1 miliona dolara za nagodbu o uređenju zemljišta jer je odlučio da neće razvijati projekte na 11,5 hektara zemljišta u Los Anđelesu koje se koristilo za vožnju na golf-terenu.

Donald Tramp, Melanija Tramp Foto: Tanjug/AP

Tramp je u svojoj predsedničkoj kampanji 2015. godine izjavio da je u dobrotvorne svrhe dao više od 102 miliona dolara. Međutim, njegova lična dobrotvorna fondacija ugasila se 2018. godine zbog optužbi da se bavila profitom Trampa, njegovih kompanija i njegove marketinške kampanje.

Najveća pojedinačna donacija novca koju je prijavio, a dao ju je svojoj organizaciji, bilo je 400.000 dolara koje je dobio 2011. godine zbog snimanja serije ''Pripravnik''.

Njegov vinograd u Virdžiniji donirao je 2014. staklenu skulpturu u vrednosti od 73.600 američkih dolara malom istorijskom društvu u Pensilvaniji. A 2016. godine još je jedna njegova firma dala 30.000 američkih dolara američkoj fondaciji za obrazovanje. Nakon što je propao najam letnjikovca Seven Spring 2009. godine Gadafiju, svejedno je dobio od libijskog bivšeg lidera naknadu od 150.000 dolara. Tramp je rekao za CNN 2011. da je novac dao u dobrotvorne svrhe. Ipak, njegove poreske prijave za 2009. prijavile su samo 22.796 američkih dolara u poslovnim i privatnim novčanim donacijama.

Video: Masa frenetično skandirala Trampu i Melaniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vratiće se rode

    27. oktobar 2020 | 12:38

    Jedan od vrlo retkih predsednika SAD a da nije sa nikim ratovao... Bravo za Trampa

  • Dik

    27. oktobar 2020 | 12:16

    ... obrnuto, banke mogu da propadnu ali Donald ne, a izbore dobija jer tamo građani glasaju za jakog kapitalistu a ne za jakog proletera kao kod nas!

  • Toma

    27. oktobar 2020 | 12:07

    Ne brinite Vi za Trampa on POBEDJUJE. A, zasto sve je stekao radom do so sada. A Ovaj drugi, Nista nije stekao radom vec...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA