"Crveni đavo", desna ruka Sadama Huseina, navodno je mrtav: Njegova glava bila ucenjena na 10 mil. $

Nakon američke invazije na Irak, njegova porodica je uhvaćena, ali je on uspeo da pobegne

  • 2
Izzat Ibrahim al-Douri Sadam Husein Foto: AFP/Profimedia

Izat Ibrahim al-Duri (78), desna ruka Sadama Huseina i dugogodišnji begunac, navodno je umro, prema rečima ćerke umrlog iračkog diktatora i njegovoj stranci.

Zloglasni general Sadamove stranke navodno je umro u Iraku, a ovo je najmanje četvrti put da je objavljeno da je umro.

Nakon američke invazije na Irak 2003. godine, koja je dovela do hvatanja Sadama Huseina, žilavi, crvenokosi general bio je jedan od najtraženijih begunaca na američkoj listi i njegova glava bila je ucenjena na 10 miliona dolara.

- Izražavam saučešće svim Iračanima i svim Durijevim poštovaocima u arapskom svetu i širom sveta - tvitnula je Ragad Sadam Husein, zajedno sa slikom gerenala i njenog oca, koji je osuđen i obešen 2006. godine.

Stranka Ba'ath, koja je vladala Irakom do zbacivanja Sadama, izdala je saopštenje u kojem je saopštila njegovu smrt, ali nije navela nikakve detalje, prenosi Guardian.

Nekoliko puta ranije pojavile su se informacije da je Duri mrtav, ali se on pojavio u audio ili video porukama.

U jednom snimku iz 2016. godine, čija autentičnost nije potvrđena, navodno se čuje Duri kako hvali Al Kaidu i Islamsku državu.

Rođen je 1942. u blizini rodnog grada Sadama Huseina, Tikrita. Bio je ministar unutrašnjih poslova 1960-ih i imao je ključnu ulogu u transformaciji Iraka pod Sadamom. Na kraju je vodio Revolucionarno komandno veće i bio je ključna figura u iransko-iračkom ratu.

Nakon američke invazije, Duri je nestao i postao je jedan od najtraženijih muškaraca na svetu. Njegova porodica je uhvaćena, ali je on izbegao hapšenje.

Jerusalem post prenosi kako je Duri postao fanton, seleći se između Tikrita, Mozula i drugih područja u Iraku, a postojale su i glasine da je pobegao u Siriju i negde drugde. Bio je poznat kao "crveni đavo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    28. oktobar 2020 | 09:42

    Ухватили му породицу... веома храбро од окупатора, вазда су ударали на жене, децу и старце !

  • Гаргамел

    28. oktobar 2020 | 09:41

    Са ОСАМНАЕСТ година живота био министар ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA