≫ 

Nova šokantna naslovnica "Šarli ebdoa": Erdogan u donjem vešu i gola zadnjica žene s hidžabom

List poznat po provokativnim karikaturama, objavio je naslovnicu na kojoj se podsmeva Erdoganu

  • 39
Recep Tayyip Erdogan, Redžep Tajir Erdogan Redžep Tajip Erdogan / Foto: Tanjug/AP

U danima pojačanih tenzija između francuskog predsednika Emanuela Makrona i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, francuski satirični list "Šarli ebdo" objavio je novu naslovnu stranu na kojoj se nalazi upravo karikatura turskog lidera.

List poznat po provokativnim karikaturama, objavio je naslovnicu na kojoj se podsmeva Erdoganu.

- Erdogan: Privatno je vrlo duhovit - navodi se na naslovnoj strani uz crtež Erdogana koji u donjem vešu sedi na fotelji i zadiže haljinu ženi koja nosi hidžab.

Da podsetimo, tenzije između Evropske unije i Turske su porasle otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upro prstom u mentalno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona, a čelnici EU su osudili njegovu retoriku. Osim Turske, čini se da je ceo muslimanski svet ustao protiv Makrona koji je čak u iranskim novinama završio na karikaturi kao đavo.

Nakon brutalnog ubistva nastavnika Samuela Patija pre dve nedelje u Parizu, predsednik Francuske branio je slobodu govora.

- Nećemo se odreći karikatura i crteža, čak i ako se drugi povuku - rekao je Makron pozivajući na kraj mržnji i nasilju.

Inače, ubijeni nastavnik je nedugo pre zločina svojim učenicima na času pokazivao karikature proroka Muhameda. Nakon njegovog ubistva na zgradi u Parizu, u čast preminulog, prikazani su crteži lista "Šarli ebdo".

Da podsetimo, ovaj satirični list 2015. godine je bio meta terorističkog napada. Redakcija se preselila na tajnu lokaciju, a nedavno je glavni osumnjičeni za napad u Parizu mačetom kojom je dvoje ljudi ranio na ulici, priznao je u policiji da mu je meta bio satirični časopis. 

Napad se dogodio ispred novinske agencije Premijer linj, koja je u zgradi gde su prostorije Šarli Ebdoa bile u vreme smrtonosnog terorističkog napada 2015, takođe izvedenog zbog spornih karikatura.

Video: Teroristički napad u Parizu: Odrubio nastavniku glavu vičući Alahu akbar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA