Evropa gori zbog korone: Bolnice se pune neverovatnom brzinom, broj umrlih skočio za 40 odsto

Širom Evrope beležimo zabrinjavajući porast broja obolelih i umrlih. Dnevni broj obolelih skočio je za trećinu u odnosu na prošlu sedmicu

  • 2
Mapa Evrope, zone zemalja, korona virus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Broj smrtnih slučajeva u Evropi, na dnevnom nivou, je u odnosu na prošlu nedelju porastao za 40 odsto, rekli su u SZO za BBC.

Dr Margaret Haris, portparol SZO, kaže da su Francuska, Španija, Velika Britanija, Holandija i Rusija najviše su doprinele ovom porastu.

- Brinemo, odeljenja intenzivne nege u bolnicama se pune i to sa veoma, veoma ozbiljnim ljudima - kaže dr Haris.

Rusija je u jednom danu prijavila 320 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminlih porastao na 26.589. Do naglog porasta došlo je i u Italiji, u proteklih 24 sata preminula je 221 osoba. Ukupan broj preminulih u Austriji juče je premašio 1.000. Rusija je četvrtva na svetu po broju obolelih od korone, odmah iza SAD, Indije i Brazila. U utorak je zabeleženo 16.550 slučajeva i vlasti su donele odluku da maske budu obavezne na svim mestima gde ima više ljudi.

I Italija opet beleži ogroman broj obolelih, skoro 22.000 u jednom danu, s tim što vlasti kažu da je povećan i broj testiranja. Uvođenje novih mera izazvalo je nezadovoljstvo kod građana, zbog čega je došlo do nasilnih protesta u Torinu i Milanu.

Zabrinjavajuća situacija je i u Belgiji, gde je doktorima naređeno da ostanu na poslu čak i ako su pozitivni na korona virus, jer je zdravstveni sistem na korak od kolapsa.

Šta kaže SZO

 

- Širom Evrope beležimo zabrinjavajući porast broja obolelih i umrlih. Dnevni broj obolelih skočio je za trećinu u odnosu na prošlu sedmicu. Broj umrlih za 40 odsto - kaže dr Haris.

Ona ističe da uprkos boljoj organizovanosti i povećanju kapaciteta, bolnice u pojedinim zemljama se pune neverovatnom brzinom. Dr Haris smatra da će se tek za dve sedmice videti stvaran uticaj uvedenih mera u mnogim zemljama.

- Videćemo pad u brojkama, ali to ne može da se vidi tokom noći - smatra Haris.

Upitana da li će drugi talas da bude gori od prvog, bila je veoma neodređena: "Videćemo drugačiji pik".

- Dobra vest je da su bolnice sada mnogo bolje opremljene i više razumemo šta se ovde događa, ali da bismo imali to iskustvo morali smo da radimo veoma dugo i veoma teško, kako bismo naučili sa čime se suočavamo. Druga dobra stvar jeste to što ti veliki brojevi koje gledamo, u grupama, ne dolazi do razvoja ozbiljnijih simptoma, barem ne kod mlađih, ali to nije nikakva garancija - upozorava portparolka SZO.

Ona se nada da će ova dva faktora uticati na to da nećemo beležiti stravične crne brojke, kakve smo beležili u aprilu.

Rusija uvela nove mere

 

Od danas u Rusiji su obavezne maske na svim mestima gde može doći do okupljanja većeg broja ljudi - od gradskog prevoza, taksija, parkinga, liftova... Slične mere Rusija je uvela i u prvom talasu, ali je iste ukinula u julu, kada je došlo do pada broja obolelih. Istovremeno, doneta je mera "policijskog časa" tokom noći za barove, restorane i druge objekte gde dolazi do okupljanja.

Podsetimo, letos je Rusija proglasila pobedu nad koronom, ali sa novim naletom iz dana u dan beleže sve više obolelih i do sada je ukupno registrovano više od 1,5 miliona slučajeva.

Ipak, bez obzira na ove zabrinjavajuće brojke, vlasti odbijaju da uvedu rigoroznije mere. Predsednik Vladimir Putin je sam uverio poslodavce da neće biti nove blokade jer je cilj da se ekonomija zaštiti što je više moguće.

Ipak, sumnja se da nove mere neće biti dovoljne. Širom zemlje već je došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema - bolnice ostaju bez slobodnih kreveta, mrtvačnice su pune, a lekari padaju na nos od posla. U Moskvi svakog dana hospitalizuju više od 1.000 pacijenata...

Šta se događa u Evropi?

 

Vlasti u Francuskoj razmatraju uvođenje oštrijih mera, uključujući produženje policijskog časa u Parizu i drugim gradovima. U utorak je zabeleženo 33.417 slučajeva i 523 smrtna slučaja. Italija isto beleži rekordne brojke, a kao što smo već pomenuli, u više gradova došlo je do nasilnih protesta zbog uvođenja mera.

Belgija je zabeležila porast od 88 odsto u broju hospitalizovani, odeljenja intenzivne nege su već krcata! Slovačka je počela da testira sve građane proteklog vikenda, kako bi eventualno izbegla uvođenje novih korona mera. Premijer Igor Matović se nada da će testovima pronaći na desetine hiljada obolelih, koji će potom, zajedno sa svojim porodicama, biti u karantinu 10 dana.

- Imali smo samo dve opcije, da se svi testiraju ili potpunu blokadu - rekao je Matović.

Češka je uvela policijski čas na nedelju dana. Nikom nije dozvoljeno da napusti dom od 21 do 5 časova ujutru, osim ukoliko mora na posao ili mu je potrebna pomoć lekara.

Video: Na ustanak digla se Italija: Narod se pobunio zbog novih restriktivnih mera protiv Kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    28. oktobar 2020 | 10:50

    Igranka se nastavlja.Lova je strast. A tek moc? Piramidalna planeta, dogorela. U svakom slucaju morace ili oni ili mi, pa kom opanci, kom obojci. Bojim se da su se oni dobro spremali celi vek, al rulja, ipak rusi sve pred sobom. Ko cunami. Bice gadno, al ne zbog korone , nego zbog podivljalih bogatasa i njihove, upravljacke mreze u svim drzavama sveta. LOGOR PLANETA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA