≫ 

Nedelju dana do američkih izbora: Ko je u prednosti - Tramp ili Bajden?

Ovako trenutno izgleda raspoloženje nacije na osnovu anketa nedelju dana pre izbora za predsednika SAD

  • 0
Donald Tramp, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Glasači u Americi odlučiće 3. novembra da li će Donald Tramp ostati u Beloj kući još četiri godine. Republikanskog predsednika na izborima izaziva kandidat Demokratske partije Džo Bajden, koji je najpoznatiji kao potpredsednik u vreme predsednikovanja Baraka Obame, ali je u američkoj politici od 1970.

Kako se dan izbora bliži, mnoge kompanije koje se bave anketama pokušavaju da otkriju raspoloženje nacije pitajući glasače kog kandidata preferiraju.

Bajden vodi u nacionalnim predsedničkim anketama

Nacionalne ankete su dobar vodič za popularnost kandidata širom zemlje u celini, ali nisu nužno dobar način za predviđanje rezultata izbora.

Na primer, 2016. godine Hilari Klinton je vodila u anketama i osvojila skoro tri miliona više glasova od Donalda Trampa, ali je ipak izgubila na izborima - to je zbog toga jer SAD koriste sistem "elektorskog koledža", pa tako osvajanje većine glasova ne znači uvek i pobedu na izborima, prenosi BBC.

Ako to ostavimo po strani, Džo Bajden je ispred Donalda Trampa u većini nacionalnih anketa od početka godine. Poslednjih meseci kretao se oko 50 posto i povremeno je imao prednost od 10 poena.

Suprotno tome, 2016. godine ankete su bile daleko manje jasne i samo nekoliko procentnih poena razdvojilo je Trampa i njegovu tadašnju rivalku Hilari Klinton u nekoliko tačaka kako se bližio dan izbora.

Kako je i Klintonova otkrila 2016, broj glasova koje osvojite je manje važan od toga gde ih osvojite.

Većina država gotovo uvek glasa na isti način, što znači da u stvarnosti postoji samo nekoliko država u kojima oba kandidata imaju šanse za pobedu. To su mesta na kojima će se pobediti i izgubiti na izborima i poznata su kao "države bojnog polja".

Kako izgleda sistem "elektorskog koledža" možete da pročitate u ovom našem prethodnom tekstu.

Ko vodi u državama bojnog polja?

U ovom trenutku ankete u državama bojnog polja izgledaju dobro po Džoa Bajdena, ali stvari mogu veoma brzo da se promene, posebno kada je uključen Donald Tramp.

Ankete sugerišu da Bajden ima veliko vođstvo u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - tri industrijske države koje je njegov republikanski rival osvojio sa manje od jedan posto 2016. godine.

Ali upravo su države bojnog polja, u kojima je Tramp pobedio 2016. one koje njegov tim za kampanju najviše brinu. Tada je njegova pobednička marža u Ajovi, Ohaju i Teksasu bila između osam i 10 posto.

To je jedan od razloga zašto neki politički analitičari kažu da su njegove šanse za reizbor male.

FiveThirtyEight, sajt za političku analizu, kaže da je Bajden favorit za osvajanje izbora, dok The Economist kaže da je "vrlo verovatno" da će pobediti Trampa.

Video: Tramp na izborima: Dao sam glas nekom tipu koji se zove Tramp

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA