≫ 

Korona virus hara u Austriji: Odlažu se operacije, pune se kreveti u bolnicama

Austrijske vlasti aktiviraju iz penzije lekare i medicinske tehničare kako bi pomogli u borbi sa korona virusom

  • 0
korona virus, koronavirus, breša, italija

Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa ne popušta ni za pedalj, a još jedna zemlja koja ima velikih problema sa širenjem ove infekcije je Austrija.

Naime, prema poslednjim podacima, u Austriji je aktivno 33.896 slučajeva korona virusa, 1.197 ljudi je na bolničkom lečenju a njih 203 se bori za život na odeljenju Intenzivne nege.

Premda je većina pacijenata na kućnom lečenju, stručnjaci upozoravaju da bi situacija mogla vrlo brzo da eskalira.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober nedavno je istakao da za sada ima dovoljno kreveta na Intenzivnoj nezi, ali apeluje na oprez jer raste broj obolelih u bolnicama.

- Daleko smo od toga. Ali, ovo može jako brzo da se promeni i da dođe do eksponencijalnog rasta zaraženih - kazao je Anšober.

Odložene operacije

 

Austrijski mediji upozoravaju da bi uskoro moglo da dođe do naglog skoka zaraženih koronavirusom, posebno što je u nekim federalnim jedinicama zemlje došlo do porasta broja infciranih. Kako navodi “Heute.at”, u Gornjoj Austriji medicinske ustanove prinuđene su da odlažu operativne zahvate koje nisu hitne.

U prilog tome ide informacija da država aktivira iz penzije lekare i medicinske tehničare kako bi pomogli u borbi sa koronavirusom.

Slična situacija se odvija u Salcburgu, Tirolu, Štajerskoj, a deluje da istovetan scenario preti i Beču. Kancelar za zdravlje Peter Haker kazao je u intervjuu za “Ö1” da bi trebalo da se odlože operacije ukoliko nisu hitne.

Prema pisanju medija, 2.400 kreveta u bolnici su slobodni na teritoriji Beča, a iako Haker kaže da situacija još nije kritična, upozorava na oprez. Vlasti su saopštile da je na teritoriji cele Austrije slobodno više od 10.100 bolnički kreveta, ali ono što brine jeste podataka da nemaju u svim delovima zemlje dovoljno medicinskog osoblja da brine o pacijentima.

Video: Molitva u austrijskom selu koji ima strahovito ime: Sveta Korono, moli Boga za nas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA