≫ 

Nemački virolog kaže da sa koronom nema pregovora: Moramo u mini blokadu, to je jedini način

Čuveni nemački virolog zagovara tronedeljnu blokadu

  • 5
Christian Drosten Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Situacija sa korona virusom postaje sve ozbiljnija, pogotovo u Nemačkoj, koja poslednjih dana beleži rekordne brojke. Iako se sve više čini da su rigoroznije mere neizbežne, čuveni nemački virolog Kristijan Drosten zagovara "mini blokadu". Smatra da bi tri sedmice blokade pomogle zemlji dugoročno gledano, prenosi RTL.

Drosten smatra da "treba da se napravi otklon, ukoliko dođe do preopterećenja".

- Sa virusom nema pregovora. Ovaj virus jednostavno namećen blokadu kada dođe do određenog broja obolelih - objašnjava Drosten.

On kaže da je incidenca u Nemačkoj i dalje poprilično niska.

- Ako bismo sada nagazili kočnicu imali bismo dugoročan efekat. To bi nam uštedelo mnogo vremena - objašnjava čuveni virolog.

Drosten je i objasnio prednosti privremene blokade, koja bi mogla da ima određene izuzetke, poput škola.

- Svi unapred znaju da bi ova blokada bila ograničena vremenski. Trajala bi tri nedelje, što je malo više od obaveznog karantina. U tom slučaju bi još više smanjili incidencu i imali bismo dugoročan efekat - objašnjava Drosten.

On smatra da je to "win-win" situacija. On je rekao da ove mini blokade već postoje u nekim delovima Velike Britanije i osmišljene su da bi sprečile da dođe do kolapsa zdravstvenog sistema. Istovremeno takav način blokade ne bi mnogo ugrozio ekonomiju.

Virolog je savetovao i da se rade brzi testovi u grupama. On objašnjava to na primeru - ako je neko inficiran u kolektivu, svi u kancelariji bi trebalo odmah da urade brzi test.

- Na taj način bismo za 15 minuta znali da li imamo klaster ili ne. Tada izolujemo čitavu grupu - objašnjava Drosten i dodaje da je ovo mnogo brža procedura od PCR testa koji se čeka nekoliko dana.

- Svestan sam da treba vremena da se ovakve odluke donesu na nivou čitave Nemačke, a vremena imamo sve manje i manje - objašnjava Drosten.

Podsetimo, Nemačka bi danas trebalo da donese odluku o novim merama, a spekuliše se da će kancelarka Angela Merkel uspeti da "izgura svoje" i da uvede blokadu koja bi podrazumevala zatvaranje ugostiteljskih objekata i druga ograničenja.

Video: Šest meseci korone u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    28. oktobar 2020 | 11:45

    Koju blokadu puni ti restorani neodgovornih bez maske kao da namerno rade

  • ...

    28. oktobar 2020 | 11:56

    Drosten je sve zakuvao... Sve ce doci na naplatu samo polako

  • 👩‍💻

    28. oktobar 2020 | 11:54

    A šta kaže Didier Raoult? Nismo mi stoka da nas zatvaraju. Karantin postoji za obolele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA