Naučnik se namerno zarazio koronom drugi put: Proučio antitela, a zaključak nije baš optimističan

U ime nauke, Čepurnov je postao "laboratorijski miš" pa se namerno izložio pacijentu zaraženom korona virusom, ne noseći ikakvu zaštitu

  • 4
Alexander Chepurnov Foto: Tanjug/AP, Printskrin: Researchgate.net

Profesor koji u eksperimentu zarazio korona virusom, kako bi se drugi put razboleo od ove zaraze, kaže da su nade u stvaranje imuniteta krda "prenapumpane".

Doktor Aleksandar Čepurnov (69) prvi put se razboleo u februaru, kada je "zakačio" kovid-19 na skijanju u Francuskoj.

Nakon oporavka kod kuće u Sibiru, bez potrebe za hospitalizacijom, on i njegov tim sa Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Novosibirsku pokrenuli su studiju o antitelima na korona virus.

Oni su proučavali "način na koji su se antitela ponašala, koliko su bila jaka i koliko dugo su boravila u telu" i otkrili da se njihov broj brzo smanjuje.

- Do kraja trećeg meseca od trenutka kada sam osetio simptome, antitela više nije bilo - rekao je on, prenosi "Daily Mail".

Onda je odlučio da prouči mogućnost ponovne infekcije.

U ime nauke, Čepurnov je postao "laboratorijski miš" pa se namerno izložio pacijentu zaraženom korona virusom, ne noseći ikakvu zaštitu.

- Odbrana mog tela pala je tačno šest meseci nakon moje prve infekcije. Prvi znak bila je upala grla - rekao je on.

Druga infekcija bila je značajno ozbiljnija i morao je da bude hospitalizovan.

- Pet dana mi je temperatura bila viša od 39 stepeni. Izgubio sam čulo mirisa, a promenilo mi se i čulo ukusa. Šestog dana, snimak je pokazao da su mi pluća čista, ali je tri dana kasnije, skener pokazao da imam upalu oba plućna krila. Virus je otišao brzo. Nakon dve nedelje nije detektovan u uzorcima - naveo je on.

Njegov zaključak, zasnovan na ličnom iskustvu, je da je kolektivni imunitet sada "napuštena nada".

Kaže da je "virust tu kako bi ostao" i iako vakcine jesu tu kako bi dale imutite, to će najverovatnije biti privremeno.

- Treba nam vakcina koju bismo mogli da iskoristimo nekoliko puta - naveo je on.

Profesor je inače ranije radio u državnom istraživačkom institutu "Vektor" koji je sada poznat po stavaranju druge ruske vakcine protiv opasne zaraze koja hara svetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanski spijun

    28. oktobar 2020 | 18:24

    Sve ide ka tome da cemo se svi morati OBAVEZNO vakcinisati svake godine protiv korone i gripa ..a ako nemas tu potvrdu neces moci u skolu , prodavnicu, aerodrum,posao itd itd ..... cilj je da se vakcina prodaje bar godisnje jednom !!! ;) uz to dodaj obavezno jeftinu GMO hranu kojom nas truju i eto srece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA