Poljska je na nogama zbog zakona o abortusu: Demonstranti upadaju u crkve, vlast preti

Žene i muškarci zaposleni u javnim ustanovama, univerzitetima i privatnim kompanijama, uzeli su danas slobodan dan kako bi iskazali solidarnost s demonstrancima

  • 3
Poljska protest Foto: Tanjug/AP

Zaposleni u mnogim poljskim gradovima odazvali su se pozivu udruženja za ženska prava da u znak protesta protiv odluke Ustavnog suda kojom je abortus praktično zabranjen u sredu izostanu s posla.

Žene i muškarci zaposleni u javnim ustanovama, univerzitetima i privatnim kompanijama, uzeli su slobodan dan kako bi iskazali solidarnost s demonstrancima, javili su lokalni mediji.

Hana Zdanovska, gradonačelnica Lođa, trećeg po veličini poljskog grada, objavila je na društvenim mrežama fotografiju prazne stolice ispod koje piše: "Danas ne radim." Potporu Poljakinjama je dao i Rafal Trzaskovski, gradonačelnik Varšave, prenosi Index.hr.

I 22-godišnja Kinga Rutkovska je odlučila danas da zatvori svoju berbernicu jer su joj, kako je istakla, prava žena ispred novca iako od početka pandemije i povremenog zatvaranja jedva spaja kraj s krajem.

- Verujem da ovaj štrajk u sredu može nešto promeniti. Što nas je više, to bolje. Snaga je u mnoštvu - rekla je agenciji Reuters.

Kontroverzna odluka

Poljski Ustavni sud je prošli četvrtak doneo odluku da je abortus na temelju nepopravljive deformacije fetusa nezakonit.

Tom odlukom se u toj većinski katoličkoj zemlji pobačaj gotovo u potpunosti zabranjuje, što je izazvalo sveopšre nezadovoljstvo i bes, da bi potom usledili protesti širom zemlje koji traju već sedam dana.

Kada ta odluka stupi na snagu, prekid trudnoće biće legalan samo u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog zdravlja majke.

Sud u svojoj odluci pokriva niz poremećaja u razvoju fetusa, od Daunovog sindroma do fatalnih anomalija, a tumačeći ustav zaključio je da je pobačaj zbog spomenutih razloga, koji je dosad u Poljskoj bio dopušten, neustavan jer krši pravo na život.

Gotovo svi legalni pobačaji koji su prošle godine zabeleženi u Poljskoj izvedeni su upravo zbog teških malformacija fetusa.

Sudska odluka izazvala je masovne proteste širom zemlje koji su prvenstveno usmereni protiv vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i njenog čelnika Jaroslaa Kačinskog, no besa nije pošteđena ni Katolička crkva čije su glavešine pozdravile odluku suda.

Demonstranti su na potez Crkve odgovorili prekidanjem misa i bogosluženja a u brojnim gradovima, uključujući Varšavu, Poznanj i Katovice, te su se u mnogim poljskim gradovima odazvali pozivu udruženja za ženska prava da u znak protesta u sredu izostanu s posla.

Analitičari uočavaju da su demonstranti okupili ljude koji imaju različite stavove o pobačaju, od onih koji zagovaraju slobodu abortusa na zahtev do 12. nedelje trudnoće do katolika koji mu se generalno protive, ali ne žele da im se oduzme to pravo u slučaju problema sa fetusom.

I dok demonstranti traže poništenje odluke suda, ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da će preduzeti oštrije mjere kako bi se uspostavili red i sigurnost građana te ako se nastave napadi na crkve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Yes

    28. oktobar 2020 | 19:23

    Sigurno su u pravu jer ne žele bolesne bebe,što je mučenje i za bolesne i njihove roditelje,proradio je razum ljudi.

  • PETAR 1

    28. oktobar 2020 | 20:15

    Bravo za vlast stati na put sektasima u celom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA