≫ 

Prvi slučaj zaraze na Maršalskim ostrvima: Vlada apelovala na građane da spreme zalihe za 4 nedelje

Prvo dvoje zaraženih su radnici u SAD, doputovali u zemlju vojnim letom

  • 0
koronavirus korona virus testiranje

Foto: Tanjug&AP

Na Maršalskim ostrvima, jednom od retkih mesta na kojima nije bilo zaraženih korona virusom, zabeležena su prva dva pozitivna slučaja.

Vlada ovog pacifičkog arhipelaga objavila je da dvoje radnika iz SAD imaju kovid-19 nakon što su stigli s Havaja u utorak.

Oni su doputovali vojnim letom i od trenutka kada je utrvđeno da su kovid pozitivni, smešteni su u izolaciju. Oboje su asimptomatski slučajevi.

Maršalska ostrva su zatvorila granice još u martu kako bi sprečili da se virus proširi i na njihovoj teritorijim, navodi Tanjug.

Vlasti su naglasile kako zaraženi par spada u "strogo granične slučajeve", a 35-godišnjakinja i 46-godišnjak odmah su izolovani bez opasnosti za daljnjim širenjem virusa u zajednici.

Većina ostrvskih država na Pacifiku zatvorilo je svoje granice u ranim danima pandemije zbog zabrinutosti da njihovi bolnički sistemi ne bi izdržali veliko i naglo širenje virusa.

U junu su Maršalska ostrva ublažila restrikcije i dopustila boravak većinom pripadnicima američke vojske, ali uz uslov tronedeljnog karantina u vojnoj bazi Kvajelin, koja se inače koristi za testiranje vojnog naoružanja.

Veruje se da Kiribati, Mikronezija, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu i Vanatau još nemaju registrovane slučajeve kovida-19.

Lokalne vlasti pozvale su ljude da "ostanu budni", da nastave da se pridržavaju mera opreza i saopštile da nisu potrebne nikakve mere zatvaranja.

Vlada je aplelovala na građane da "nastave da budu spremni " i da pripeme zalihe hrane i lekova za dve do četiri nedelje.

S populacijom od 55.000 ljudi, Maršalska ostrva sastoje se od dva lanca koralnih atola, zajedno s više od 1.000 ostrvaca, severno od ekvatora na Pacifiku.

Maršalska ostrva su samoupravna država, ali SAD kontroliše njihovu bezbednost i odbranu i svake godine im obezbeđuju milione dolara pomoći.

Video: Na ustanak digla se Italija: Narod se pobunio zbog novih restriktivnih mera protiv Kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA