≫ 

Katalonija od sutra uvodi blokadu, nema ulaska ni izlaska: Španija produžila vanredno stanje do maja

Zabrana u Kataloniji će trajati 15 dana, zatvaraju se bioskopi i pozorišta i produžava zatvaranja barova i restorana

  • 3
Katalonija Španija Barselona koronavirus Foto: Tanjug/AP

Katalonija je danas najavila 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska sa svoje teritorije, što je najnovije u nizu ograničenja koja su španski regioni preduzeli da bi pokušali da obuzdaju širenje korona virusa.

Bogati severoistočni region, u kome se nalazi Barselona, ima drugi najveći broj zaraženih i smrtnih slučajeva u Španiji, preneo je Rojters.

Katalonski zvaničnici su rekli da su nove mere, koje uključuju zatvaranje bioskopa i pozorišta i produženje zatvaranja barova i restorana, od suštinskog značaja da bi se obezbedilo da bolnice mogu da prime sve pacijente koje treba zbrinuti.

- Naš zdravstveni sistem ne može da se nosi sa ovim nivoom stresa. Ne može da podnese mnogo više - izjavila je katalonska šefica zdravstva Alba Verges.

Tokom vikenda stanovnicima Katalonije neće biti samo zabranjeno da napuste svoj region, već i svoje opštine.

Nove mere stupaju na snagu sutra.

- Vlada je svesna da su građani umorni od višemesečnog truda i odricanja, od nemogućnosti da rade ono što su nekada radili, da zagrle ljude, porodicu i prijatelje - rekao je španski ministar zdravlja Salvador Ilja, ali je dodao da nije vreme za relaksaciju mera, jer Španiju čekaju vrlo teške nedelje i meseci.

Španski parlament produžio vanredno stanje za 6 meseci

Španski parlament izglasao je danas da se vanredno stanje u toj zemlji produži za još šest meseci, čime će lokalne vlasti dobiti dodatna ovlašćenja za kontrolu drugog talasa korona virusa.

U Španiji će vanredno stanje ostati na snazi do 9. maja, prenosi Rojters.

Španija je jedno od najvećih žarišta korona virusa u Evropi, sa više od 1,1 miliona zaraženih od početka pandemije i više od 35.000 smrtnih slučajeva.

- Svesni smo da su građani umorni nakon višemesečnih napora i žrtava i od toga da ne mogu da rade što su radili pre - da grle porodicu i prijatelje. Ali nije vreme za ublažavanje mera, imamo veoma teške nedelje i mesece pred nama - izjavio je ministar zdravlja Salvador Ilja.

Video: Predsednik Srbije: Neće biti novih mera, ali ćemo oštro kažnjavati one koji ne poštuju postojeće

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    29. oktobar 2020 | 16:49

    Kakav je ovo cirkus, šta rade ljudima ! Ne znaju ništa o virusu ( jer ga nema ) ali znaju da treba da urnisu narod do Maja ...ovo je više od bahatosti i to na svetskom nivou .. A Vučić otvorio Vatreno oko a vi se malo informišite oko simbolike naziva i pitajte sta se tamo zaista prikuplja ..ne budite ovce !

  • Zoki

    29. oktobar 2020 | 16:45

    Šta bi im se desilo sa zemljom da nisu uveli mere kad je i sa njima haotično.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA