≫ 

Evropa prešla prag od 10 miliona zaraženih: U Španiji danas rekordnih 23.580 slučajeva

Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je sa sedam na devet miliona za samo 14 dana

  • 0
Korona virus, koronavirus, Madrid, Španija Foto: Tanjug/AP

Evropa je danas prešla prag od 10 miliona slučajeva korona virusa, saopštio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i istakao da je ove nedelje Evropa zabeležila najveću učestalost slučajeva Kovida-19 od početka pandemije, pošto je u proteklih sedam dana prijaveljeno 1,5 miliona obolelih.

- Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je sa sedam na devet miliona za samo 14 dana, a danas, Evropa je premašila prag od 10 miliona slučajeva - rekao je Kluge na vanrednom sastanku ministara zdravlja evropskog regiona SZO posvećenom prognozama za zimu u vezi sa korona virusom za zimu u Kopenagenu, navodi se u saopštenju SZO.

On je dodao da je veoma visok nivo učestalosti od više od 200 slučajeva na 100.000 stanovnika, u periodu od 14 dana, zabeležen u većini evropskih država.

Kluge je istakao da je broj hospitalizovanih porastao do nivoa kakav nije viđen na proleće, sa više od 10 hospitalizovanih na 100.000 stanovnika u trećini zemalja u Evropi.

On je dodao i da je naglo porasla stopa smrtnosti, navodeći da je zabeležen porast od 32 odsto širom Evrope prošle nedelje.

U Španiji je danas zabeležen rekordan broj novih slučajeva, njih 23.580, čime je ukupan broj obolelih dostigao 1.136.503, pokazuju danas objavljeni rezultati Ministarstva zdravlja te zemlje.

Prema tim podacima, preminulo je još 173 ljudi, što je blagi porast u odnosu na sredu, kada je registrovano 168 smrtnih slučajeva.

Ipak, to je značajno manje od zabeleženog broja žrtava u utorak, kada je potvrđeno 267 smrtnih slučajeva.

Ukupno je u Španiji preminulo 35.639 ljudi od posledica korona virusa, prenosi Rojters.

Evropa, mapa, 5 zemalja u kojima bukti korona Ilustracija: Nikola Jovanović

Zapadni Jorkšir uveo nove mere

U Zapadnom Jorkširu od ponedeljka će na snazi da bude "nivo 3" restrikcija protiv širenja korona virusa. To znači da će novim strogim merama da bude pogođeno 2,3 miliona ljudi.

Kako navodi BBC, nivo 3 označava da ne sme da dolazi do posete članova jednog domaćinstva drugim, ni unutra, ni napolju.

Kazina, sportski centri, kladionice će biti zatvorene, a pabovi i barovi neće služiti obilne obroke.

U okviru Zapanog Jorkšira su i gradovi Lids i Bradford, a ovaj drugi trenutno ima najvišu stopu zaraze u zemlji od 483,5 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Susedne oblasti Južni Jorkšir, Širi Mančester i Lankašir takođe su proglasile "nivo 3" ranije.

Stanovnicima Zapanog Jorkšira je preporučeno da izbegnu putovanja van oblasti, osim ukoliko je to neophodno, kao što su posao i druge odgovornosti.

Video: Na ustanak digla se Italija: Narod se pobunio zbog novih restriktivnih mera protiv Kovida

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA