FBI potvrdio: Iranski hakeri prikupili podatke o američkim glasačima

Veruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja ukljucuje i opredeljenost, kućnu i mejl adresu i broj telefona

  • 1
Glasanje izbori Amerika Foto: Tanjug/AP

Američke bezbednosne službe potvrdile su večeras da su iranski hakeri koji su ranije ovog meseca poslaili preteće mejlove hiljadama Amerikanaca "uspešno pristupili podacima glasača na predstojećim predsedničkim izobrima".

FBI i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost naveli su u zajedničkom saopštenju da su "počinioci uspešno pribavili podatke iz registra glasača u najmanje jednoj američkoj saveznoj državi", prenosi Rojters.

Direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif i direktor FBI Kris Vrej saopštili su prošle nedelje da su Iran i Rusija prikupili podatke o američkim glasačima kako bi uticali na predstojeće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Drzavama.

Neuobičajena konferencija za novinare obaveštajnih službi održana je manje od dve nedelje pred američke predsedničke izbore, nakon što su glasači demokrata u najmanje četiri ključne države primili preteće mejlove, za koje se tvrdilo da dolaze od grupe Ponosni momci, a u kojima se upozorava da će biti progonjeni ako ne glasaju za Trampa.

Veruje se da su u toj operaciji korišćene mejl adrese iz registra glasača, koja ukljucuje i opredeljenost, kućnu i mejl adresu i broj telefona.

Pošiljaoci su tvrdili da će znati za kojeg je kandidata primalac glasao na izborima 3. novembra, a za koje je, inače, glasanje poštom već počelo.

Video: Tramp na izborima: Dao sam glas nekom tipu koji se zove Tramp

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA