U Italiji novi rekord: Za jedan dan čak 31.758 novozaraženih

Premijer za sada ostaje pri odluci da ne uvede karantin na celoj teritoriji

  • 0
Italija korona virus

Foto: Tanjug/AP

Italija je zabeležila 31.759 novih slučajeva korona virusa za 24 sata, što je novi dnevni rekord.

Visoki institut za zdravstvo, najviši institucionalo-naučni autoritet za pitanja zdravstva, pozvao je danas vladu da hitno razmotri mogućnosti daljeg pooštravanja mera zaštite od širenja korona virusa “jer se zaraza širi velikom brzinom, u nekim bolnicama popunjenost kreveta dostigla je 40 odsto, što se smatra kritičnom granicom”.

Premijer Ðuzepe Konte je sinoć imao hitan sastanak s predstavnicima stranaka vladajuće većine levog centra na kojemu su razmotrili epidemiološku situaciju.

Za sada premijer ostaje pri odluci, piše agencija Ansa, da ne uvede karantin na celoj nacionalnoj teritoriji.

Umesto toga vlada insistira da predsednici regiona, u kojim je situacija najteža, pooštravaju lokalno mere ograničenja.

Uvođenje novog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji značilo bi da vlada, između ostalog, mora izdvojiti nove milijarde evra za pomoć onima koji će prestati da rade, a para u državnoj kasi je malo.

I to jedan od razloga što su zvaničnici Italije urgirali u EU da se novac od Fonda za obnovu, koji je već odobren, što pre stavi na raspolaganje vladi.

Kao jedna od parcijalnih mogućnosti ograničavanja širenja zaraze je i prelazak svih škola na nastavu onlajn.

Ali ideja se, sudeći po reakcijama koje prenose mediji, ne dopada ministarki prosvete Luciji Azolina koja tvrdi da je zaraženost u školama mala, ali ni roditeljima koji ne žele da ponove iskustvo od proletos kada su mnogi, zatvoreni u kući, morali da se bave svojom profesijom, kućnim poslovima i da pomažu deci koja su nastavu pratila od kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA