Na izborima u SAD do sada glasalo više od 90 miliona birača

Veliki odziv građana koji je do sada zabeležen otvara put ka najvećoj izlaznosti na izborima u SAD u periodu dužem od jednog veka

  • 0
Izbori u SAD, SAD, Pensilvanija

Foto: Tanjug/AP

Na izborima u SAD do sada je glasalo preko 90 miliona birača, pokazuju podaci Univerziteta na Floridi.

Veliki odziv građana koji je do sada zabeležen otvara put ka najvećoj izlaznosti na izborima u SAD u periodu dužem od jednog veka, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Veliki broj građana glasao je ranije uživo ili putem mejla, usled zabrinutosti od zaražavanja korona virusom zbog gužvi na dan glasanja.

Eksperti predviđaju da bi na glasanje moglo da izađe mnogo više od 138 miliona građana, kao što je to bio slučaj 2016. godine. Tada je na rano glasanje izašlo samo 47 miliona glasača.

Na glasanje su za sada u većem broji izašle demokrate, koje su sklonije glasanju putem mejla. Takav slučaj je ranije bio i sa republikancima, ali su ga se ovoga puta klonili, zbog više puta ponovljenih i neutemeljenih Trampovih tvrdnji, da je sistem glasanja putem mejla veoma podložan prevarama.

U 20 država koje prijavljuju podatke o registraciji stranaka, 19,9 miliona demokrata je već izašlo na glasanje, među republikancima taj broj iznosi 13 miliona, a među onima koji nisu članovi nijedne stranke 10,1 milion. Ovi podaci ne pokazuju za kojeg kandidata su ovi birači glasali.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA