Njujork, zbog korone, uvodi novi režim ulaska u državu

Oni posetioci Njujorka čiji rezultat bude pozitivan na korona virus moraće da ostanu u karantinu

  • 0
Korona virus, koronavirus, Njujork Foto: Tanjug/AP

Većina ljudi koji dolaze u državu Njujork moraće da provedu najmanje tri dana u karantinu pre nego što se testiraju na korona virus, a ukoliko rezultat bude negativan, moći će da napuste karantin.

Ove mere se neće odnositi na stanovnike država sa izuzetno velikim brojem novozaraženih, a za Njujorčane koji napuštaju državu na manje od 24 sata važiće drugačija pravila, saopštio je guverner Endrju Kuomo, a prenosi Tanjug.

Kuomo je kao primer država sa izuzetno velikim brojem novozaraženih naveo Konektikat, Pensilvaniju i Nju Džersi, odakle mnogi dolaze za Njujork. Guverner nije precizirao da li će od novog režima biti izuzeti Vermont i Masačusets.

Oni posetioci Njujorka čiji rezultat bude pozitivan na korona virus moraće da ostanu u karantinu.

Građani će po dolasku u državu takođe morati da pokažu negativan test na korona virus ne stariji od tri dana, prenosi Rojters.

Njujorčani koji se vraćaju u državu nakon manje od 24 sata moraju da se testiraju u periodu od četiri dana po dolasku, ali Kuomo nije precizirao da li moraju da budu u karantinu dok čekaju rezultate.

Ukoliko su građani Njujorka bili van države duže od 24 sata, za njih važe ista pravila kao i za ostale.

Iz kancelarije guvernera niko nije bio dostupan za komentar radi pojašnjenja novog režima ulaska u državu.

Prema pravilima su na snazi u ovoj državi, putnici mogu da izađu iz samoizolacije samo četiri dana nakon moguće izloženosti virusu, uprkos tome što Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da je period inkubacije 14 dana i da test može da pokaže lažan negativan rezultat ukoliko se uradi isuviše rano.

Novim pravilima zamenjeni su raniji propisi prema kojima oni koji u Njujork dolaze iz država sa lošom epidemiološkim situacijom moraju da budu u samoizolaciji u svojim domovima ili hotelu tokom 14 dana, bez obzira na rezultat testa. Ova lista države proširena je na skoro sve u SAD.

Ranije u toku godine, Njujork je bio jedan od najsmrtonosnijih žarišta epidemije na svetu, ali sada ima jednu od najnižih stopa zaraženosti u SAD.

Video: Krcata vodeća bolnica u Njujorku, respiratori i otkucaji srca: Lekar u američkoj noćnoj mori Kovida

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA