≫ 

Čovek koji je prošle godine dobio Nobela za mir preko noći je doveo zemlju na ivicu rata

Sukobi u Etopiji tinjaju već danima, a imidž lidera koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir promenio se preko noći

  • 0
Etiopija Foto: Tanjug/AP

Premijer Etiopije Abij Amhed je danas smenio načelnika generalštaba, šefa obaveštajne službe i ministra spoljnih poslova, nakon što je vojska nastavila ofanzivu na regiju Tigraj, koristeći i avijaciju. Pres služba premijera je potvrdila promene na Tviteru, ali nije navela razloge za smene.

Sukobi u Etopiji tinjaju već danima, a imidž lidera koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir promenio se preko noći.

Prema pisanju Rojtersa, Abij je krenuo u vojnu kapanju u sredu, iako su iz međunarodne zajednice apelovali na dijalog sa partijom Tigrajskog narodnog oslobađajućeg fronta (TPLF), umesto da izazovu građanski rat.

Tigrajanci su vodili glavnu reč decenijama, dok Abij nije preuzeo vlast 2018. godine i sve vreme pokušava da smanji njihov uticaj u državi, dodaje Rojters.

Kako je došlo do sukoba?

Pre samo nekoliko dana u regionu Tigraj zabeležena su jaka granatiranja,  a smatra se da je više od 20 etiopskih vojnika ranjeno usled sve većih etničkih sukoba.

Federalne trupe sukobile su se u prošlu sredu s snagama Tigraja u severnom regionu nakon što je Abij tvrdio da je vladine baze napao TPLF.

Abij je optužio TPLF za "zločinačku poniznost i nepopusljivost" tvrdeći da su odbacili napore savezne vlade oko pomiranja i dijaloga.  Sa druge strane, predsednik Tigraja Debretsion Gembremičal za trenutnu eskalaciju krivi saveznu vladu, rekavši da region deluje u samoodbrani.

Abij Ahmed Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

TPLF je bio dominantna politička snaga u Etiopiji više od 20 godina, ali je propala sa Abijem koji je na vlast došao 2018. godine.

Tenzije između Adis Abebe i TPLF izbile su kada je Abijeva vlada u avgustu odložila izbore zbog straha od širenja korona virusa, a onda eskalirale u septembru kada je Tigraj održao regionalne izbore u inat federalnoj vladi.

Etiopija je sada u opasnosti od ulaska u građanski rat sličan onom koji se devedesetih dogodio u Jugoslaviji, piše Sputnik.

Nobel za mir

Inače,  Abij Ahmed koji se nalazi na čelu države koja se kreće ka građanskom ratu je prošle godine bio dobitnik Nobelove nagrade za mir. Tu nagradu je dobio za napore u postizanju sporazuma sa Eritrejom.

Etiopija je pre dve godine godine postigla mirovni sporazum sa susednom Eritrejom, okončajući tako 20-godišnji sukob koji je nastao nakon rata na granici do 1998-2000. godine.

Ahmed je postao premijer u aprilu 2018. godine, a u toj zemlji je doveo do liberalnih reformi. Oslobodio je na hiljade opozicionih aktivista iz zatvora i dozvolio povratak kući onima koji su bili primorani na egzil.

Kako piše "Guardian", tokom prethodne nedelje Abij je u prvom delu izgledao kao dobar državnik koji je u svojoj prestonici dočekivao strane lidere, dok je već u drugoj polovini nedelje on postao nešto drugo, pa se čak pojavio na televiziji u crnoj jakni objavivši da je naredio reakciju vojske na navodne napade na vladine vojne baze u Tigraju.

Pri dolasku na vlast Abija su upoređivali sa Nelsonom Mandelom, Džastinom Trudoom, Barakom Obamom, Mihailom Gorbačovim, ali je prema mišljenjima mnogih njegovo lice prikazano tek sada.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA