≫ 

Tišina koja odjekuje: Lideri najjačih zemalja sveta još nisu čestitali Bajdenu, šta čekaju?

Njihovo ćutanje odjekuje

  • 10
Džozef Bajden, Vladimir Putin, Si Đinping, Redžep Tajip Erdogan, Žair Bolsonaro

Foto: Tanjug/AP

Lideri zemalja širom sveta danima čestitaju Džou Bajdenu pobedu na predsedničkim izborima u SAD, ali nisu sve zemlje priznale projekciju da je Bajden uzeo više od 270 elektorskih glasova. Ćuteći, ovi lideri veoma glasno govore o tome kakve odnose očekuju sa novim kabinetom...

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2016. godine čestitao Trampu samo nekoliko sati nakon što su mediji objavili da je odneo pobedu, ali to nije slučaj i sa Bajdenom, piše CNN. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče rekao da će Moskva sačekati zvanične rezultate pre nego što bude "komentarisala ishod izbora".

Tokom svog mandata, Tramp je "raskinuo sa dugogodišnjom američkom politikom" i stalno hvalio Putina, što je dodatno potpirilo sumnje u moguću vezu njegove kampanje sa ruskim mešanjem u izbore. Isti odnos ne može se očekivati od Bajdena, koji se zakleo da će svako mešanje stranih sila tumačiti kao „kontradiktorni čin“.

- Bajden će svim silama da se trudi da potisne ono što Rusija namerava, bilo da pokušava da izvrši atentat na ruske građane u inostranstvu ili ubije sopstvene lidere opozicije poput navodnog pokušaja ubistva Alekseja Navaljnog u Sibiru ili aktivnosti u Siriji, Krim... - rekla je Karin von Hipel, generalna direktorka Kraljevskog instituta i dodala da smatra da Putin zna da će biti mnogo više napora da se "obuzda Rusija".

- Bajden će označiti značajnu promenu za Rusiju, koja već nekoliko godina ima odrešene ruke - smatra von Hipel, bivši nepolitički viši savetnik u Stejt departmentu pod Obaminom administracijom.

Krajem oktobra Bajden je Rusiju nazvao "glavnom pretnjom" po nacionalnu bezbednost SAD. Kremlj je na to odgovorio ističući da se Rusija ne slaže sa Bajdenovim stavom i da takva retorika jasno govori da postoji mržnja prema Rusiji.

Uoči izbora, dve zemlje nisu postigle dogovor da produže ključni ugovor o smanjenju naoružanja, Novi START - koji su 2010. potpisali predsednici Obama i Dmitrij Medvedev - na čemu je Trampova administracija insistirala. Putin je ranije nagovestio da strateške ugovore vidi kao jednu od potencijalnih tačaka za saradnju sa Bajdenom.

Gde je Si Đinping?

 

Čak i nakon njegove grube retorike protiv Kine kao kandidata u trci 2016. godine, tada izabranom predsedniku Trampu je na pobedi čestitao predsednik Si Đinping, koji je pozvao na „zdrav“ i „stabilan“ kinesko-američki odnos koji ide napred.

I dok su Trump i Si na kratko sklopili malo verovatno prijateljstvo u odmaralištu američkog predsednika Mar-a-Lago, odnosi dve zemlje su se pogoršali usled oštrih podela oko trgovine, tehnologije, ljudskih prava, optužbi za kineski ekspanzionizam i - naravno - zbog pandemije korona virusa.

Ali, bez obzira na sve navedeno, Si nije poslao čestitku Bajdenu. Kineska vlada je u ponedeljak izbegla da odgovori na pitanja kada će stići čestitka, pri čemu je portparol Ministarstva spoljnih poslova rekao samo da će Kina delovati "u skladu sa međunarodnom praksom".

Xi Jinping, Si Đinping

Foto: Tanjug/AP

CNN piše da nije teško shvatiti zašto se Peking koleba.

"Bajden se pohvalio sposobnošću da se okrene Kini, za razliku od Trampa, osuđujući odlazećeg predsednika da je u početku prigrlio Sija", navodi CNN.

Peking se možda neće osećati obaveznim na kompromis sa Sjedinjenim Državama pod novom administracijom, posebno jer je rizik od nepredvidivih mera znatno manji. Ali određeni stepen doslednosti takođe može biti od koristi Pekingu, smatra Von Hipel.

- Iako će Bajden biti oštar prema Kini, radiće sa svojim partnerima i saveznicima na tome da postoji usklađena politika. Njegova platforma kaže da ćemo sa Kinom raditi na oblastima u kojima postoji obostrani interes, bilo da su to klimatske promene ili Severna Koreja. A onda će se vratiti u druga područja. Tako da će biti nijansiraniji, ali mislim da će to biti bolje za Kinu jer neće biti toliko nestabilno i ad hoc kao što je bio Tramp - ističe von Hipel.

Ćuti i Erdogan

 

Kao predsednički kandidat Tramp je pohvalio Erdogana kako se izborio sa neuspelim pučem uprkos velikoj represiji na vodeće lidere opozicije. Kao predsednik Tramp je "iskulirao" Erdoganovu pobedu na referendumu kojom je lider Turske stekao dalekosežnu i nekontrolisanu moći. Ukratko, sa Trampom na funkciji, Erdogan je uglavnom dobio mogućnost da radi šta želi. To će biti sasvim druga priča sa Bajdenom, koga Erdogan još nije priznao za izabranog predsednika.

Bajden je prošle godine rekao da ga Turska veoma brine i da će primeniti sasvim drugačiji pristup kada su u pitanju odnose dve zemlje, koji će uključivati i podršku liderima opozicije i Kurdima.

Trampovo povlačenje iz regiona, uključujući i naglo povlačenje iz Sirije, zbog čega su nekadašnji saveznici protiv ISIS-a sirijski Kurdi bili izloženi turskom napredovanju - ohrabrili su Erdogana. Turski lider je od tada reskirao gnev NATO alijanse kupujući rusko oružje i podržavajući napade na američke i evropske interese na Bliskom istoku.

Bajden je rekao da će Erdogan morati da plati cenu za takvo ponašanje, možda i tako što će SAD razmisliti da li će nastaviti da mu prodaju oružje.

Zašto se ne oglašava Bolsonaro?

 

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro, kojeg mnogi nazivaju Trampom tropskih zemalja zbog njegove populističke politike, takođe se nije oglašavao nakon proglašenja Trampove pobede. Bolsonaro i njegova deca, koja poput Trampove zauzimaju važne uloge na političkom nebu, nadali su se da će Tramp pobediti. Žairov sin Eduardo, koji je nosio kačket na kojem piše "Tramp 2020" tokom svog puta u Vašington, doveo je u pitanje Bajdenove glasove i integritet američkih izbora na Tviteru prošle nedelje.

Poput Trampa, Bolsorano je vodio kampanju zasnovanu na polarizaciji, izazivajući kontroverzu iznoseći ženomrzačke, rasističke i homofobne opaske. Takođe je više puta umanjio pandemiju kovida-19, čak iako je Brazil pretrpeo žestok udarac pandemije i zabeležio ogroman broj preminulih.

Sa Trampovim odlaskom, Bolsonaro gubi saveznika i suočava se sa predsednikom čiji je fokus na ljudskim pravima i zaštiti životne sredine.

- Da li će ovo najaviti početak kraja drugih populističkih vođa? Deo razloga što to deluje verovatno jesto to što mnogi od ovih populističkih lidera, a Bolsonaro posebno, negiraju pandemiju i zaista su demonstrirali svom narodu, na mnogo načina kao što je to činio Tramp, da ne misle zapravo i da ih nije briga za njih - kaže von Hipel.

I u Meksiku muk

 

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador dao je pažljivo sročenu izjavu o američkim izborima u kojoj se nije obratio Bajdenu kao pobedniku i umesto toga rekao da treba sačekati dok se ne završe pravni sporovi prebrojavanja glasova.

- Sačekaćemo da sve pravne procedure budu rešene. Ne želimo da budemo nesmotreni i ishitreno reagujemo. Želimo da poštujemo samoopredeljenje ljudi i njihova prava - rekao je Lopez Obrador u subotu na državnoj televiziji.

Obrador je poslednjih godina razvio bliske odnose sa Trampom. Njih dvojica su se sreli u julu da proslave primenu trgovinskog sporazuma između SAD, Meksika i Kanade... Veruje se da Obrador izbegava da čestita Bajdenu kako bi održao prijateljstvo sa Trampom. Ovaj potez takođe bi mogao da se protumači kao nastavak spoljnopolitičke tradicije aktivnog izbegavanja komentarisanja poslova drugih zemalja.

- Imamo vrlo dobre odnose sa oba kandidata. Predsednik Tramp nas je poštovao i postigli smo neke dobre sporazume. Zahvaljujemo mu jer se nije mešao i poštovao nas je. I ista stvar sa kandidatom Bajdenom. Poznajem ga više od 10 godina - rekao je Obrador.

Video: Obećavam da ću biti predsednik koji neće deliti ljude: Pobednički govor Bajdena!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. novembar 2020 | 12:40

    KAD SE BUDE ZNAO POBEDNIK CESTITACE SVI !!! NEMOZE CNN PROGLASAVATI POBEDNIKA!!!

  • W

    10. novembar 2020 | 12:27

    Evo više nih volio da je Tramp u pravu pa taman nemo ljeba jesti!

  • Mihajlo

    10. novembar 2020 | 12:24

    Pa tako se to radi, samo polako. A ne kao amerikanci odmah požure sa priznanjem i čestitkama. Kako je bilo u Venecueli. Priznaše onog na ulici a Maduro evo ga još uvek legitimni Predsednik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA