≫ 

Orban predlaže zakone: Gej parovima zabrana usvajanja, vaspitavanje dece "u skladu sa hrišćanstvom"

Vlada premijera Viktora Orbana predlaže ustavni amandman koji nalaže da se deca moraju vaspitavati u skladu sa hrišćanskim učenjem o rodnim ulogama

  • 14
Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Mađarska vlada priprema nacrt zakona kojim bi se istopolnim parovima praktično zabranilo usvajanje dece.

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su da je to napad na LGBT zajednicu u trenutku kada su zbog epidemije kovida-19 zabranjena javna okupljanja i protesti.

Istovremeno, vlada premijera Viktora Orbana predlaže ustavni amandman koji nalaže da se deca moraju vaspitavati u skladu sa hrišćanskim učenjem o rodnim ulogama, preneo je Rojters.

Orbanova nacionalistička desničarska stranka Fides suočena je sa velikim ekonomskim poteškoćama izazvanim epidemijom korona virusa i već početkom 2022. godine će sa te pozicije izaći na parlamentarne izbore.

Slično Mađarskoj i konzervativci iz vladajuće nacionalističke, desničarske partije Zakona i pravde u susednoj Poljskoj koristili su homofobiju kao centralnu temu u svojoj prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Novim mađarskim zakonom usvajanje dece bi bilo dozvoljeno samo venčanim heteroseksualnim parovima.

Vlasti u Budimpešti su od početka ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusa pojačavale anti-LGBT retoriku i sada tvrde da bi novi zakon stavio u prvi plan "prava dece u procesu usvajanja".

Video: Srce seksi fudbalerke ukrala je jedna crnka: Igraju u suparničkim timovima, ali pobedu slave vatreno

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA