≫ 

Tramp će morati iz Bele kuće pravo na sud? Najmanje šest tužbi čeka da on siđe s vlasti

Okružno tužilaštvo na Menhentnu istražuje unutrašnji rad Trampove organizacije. Čekaju ga i neke tužbe sa seksualno uznemiravanje

  • 2
Donald Tramp, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Kada Donald Tramp u januaru napusti poziciju predsednika SAD, moraće da se suoči sa nizom tužbi koje su pokrenute u prethodnih nekoliko godina. Ima ih najmanje šest i sve one su trenutno na čekanju, a Trampu je na vlasti ostalo još sedamdesetak dana.

Kako navodi CNN, tokom ovog mandata predsednika Trampa bilo je mnoštvo pravnih problema.

Istraga o Trampovoj organizaciji

Okružno tužilaštvo na Menhentnu istražuje unutrašnji rad Trampove organizacije.

Ovaj slučaj, koji nadgleda Sajrus Vens Junior, pokrenut je u vezi sa nekoliko tajnih isplata novca koje je uoči izbora 2016. godine izvršio Majkl Koen ženama. Koen je pred Kongresom 2019. godine rekao da "nema sumnje" da je Tramp znao za ovu isplatu novca.

Međutim, istraga je šira od same prećutne isplate, a CNN navodi da su tužioci u sudskim spisima predložili da bi istraga mogla da ispita da li su se predsednik i njegova kompanija bavili bankarskim prevarama, prevarama sa osiguranjem, krivičnim poreskim prevarama i falsifikovanjem poslovnih izveštaja.

Tramp je u više navrata pokušao da blokira sudski poziv tužioca kada je reč o njegovim osmogodišnjim poreskim prijavama i finansijskim evidencijama u okviru istrage.

Procena imovine

Državni tužilac u Njujorku ispituje kako je Tramp procenio svoju imovinu.

Nakon svedočenja Majkla Koena da je Tramp, zajedno sa članovima porodice, više puta "naduvao svoju ukupnu imovinu kada je to poslužilo u neke svrhe" poput pokušaja da se uvrsti među najbogatije ljude prema "Forbes-u" i "umanjio" svoju stvarnu imovinu kako bi smanjio porez, njujorški zvaničnici naveli su da će pokrenuti istragu kako bi utvrdili da li je bilo prevare.

Prošlog meseca je Trampov sin Erik pod zakletvom ispitan da li su on i Trampova organizacija pokušali da "naduvaju" vrednost svoje imovine.

Američki Izbori u Americi  SAD 2020 Foto: Tanjug/AP

Klauzule o primanjima

Javni tužioci Merilenda i Grad Vašingtona pokrenuli su tužbe zbog klauzula o primanjima.

Ova tužba je prvobitno predstavljena još 2017. godine, navodeći da je Tramp kršio ustavnu klauzulu profitirajući od potrošnje stranih vlada u njegovom hotelu u centru Vašingtona.

Slučaj se činio mrtvim sve do maja, kada je 4. okrug ukinuo presudu tročlanog veča koje je reklo da tužioci nisu imali pravo da podnesu ovaj slučaj na sud.

Tramp se žalio na odluku Vrhovnom sudu.

Tužba za klevetu

Nekoliko dana pre izbora 2020. godine, federalni sudija odbacio je Trampov pokušaj da odbaci slučaj koji je pokrenula E. Džin Kerol, navodeći da ju je Tramp seksualno zlostavljao devedesetih.

On je negirao njenu optužbu reklavši "da ona nije njegov tip".

Tužba Samer Zervos

Bivša takmičarka rijaliti proglama "The Apprentice" je tužila Trampa još 2017. godine, navodeći njegov navodi seksualni napad 2007. godine.

Postupak uključuje njegov eventualni sudski poziv da da izjavu, ali je sve stavljeno na čekanje dok ne napusti funkciju.

Slučaj Meri Tramp

Nećaka predsednika i autorka knjige o tome kako je "njena porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu" tužila je Trampa u septembru, tvrdeći da su on, njegova sestra i njegov pokojni brat počinili prevare kako bi nju sprečili da dobije deo imanja od pokojnog Trampovog oca Freda Starijeg.

Video: Ovde je Trampa sačekala vest da je izgubio izbore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA