Besni rat u Etiopiji, stvari izmiču kontroli: Vojska planira opsadu važnog grada

Predstavnik etiopske vojske Redvan Husein izjavio je da su pobunjenici onesposobili lokalne saobraćajnice i srušili mostove

  • 1
Etiopija Izbeglice u Etiopiji, Foto: Tanjug/AP

Etiopska vojska najavila je da će tenkovskim jedincama opkoliti grad Mekele, prestonicu pokrajne Tigraj, i upozorila lokalno stanovništvo da će grad biti na udaru artiljerije.

U današnjim izveštajima lokalnih medija se navodi da je predstavnik etiopske vojske, pukovnik Dedžene Cagaje, ocenio da je sledeća faza sukoba presudna.

- Tenkovima ćemo opkoliti Mekele, okončati borbe u planinskim oblastima i napredovati na bojnom polju - izjavio je pukovnik Cegaje za državni medijski servis, a javlja Reuters.

Sukob u Tigraju je izbio 4. novembra kada su snage Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja izvršile iznendani napad na položaje etiopske vojske.

Sukobljene strane su potvrdile da je etiopska vojska zauzela grad Adigrat, na 116 kilometara severno od Mekele, prenosi Tanjug.

- Do sada smo napadali samo pobunjeničke položaje, ali će se to uskoro promeniti. Želimo da pošaljemo poruku građanima u Mekeleu da se spasu od artiljerijskih napada i oslobode se pobunjenika. Pripadnici pobunjeničkih snaga koriste civile kao štit i građani moraju da se izoluju od njih. Nakon toga, više neće biti milosti - poručuju iz etiopske vojske.

U međuvremenu, komandant pobunjeničkog Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja Debrecion Gabrimajkl izjavio je da njegove snage na južnom frontu stoje čvrsto na položajima i dejstvuju oko Adigrata na severu.

Predstavnik etiopske vojske Redvan Husein izjavio je da su pobunjenici onesposobili lokalne saobraćajnice, srušili mostove i minirali puteve na jugu pokrajne Tigraj, ali federalne snage to nije omelo da napreduju.

Video: Ne, nije druga planeta ni fotomontaža: Ovo su sumporna jezera u Etiopiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    22. novembar 2020 | 11:51

    Удар на ПРАВОСЛАВЉЕ. Докле више терористе мале етничке групе муслимана ( миљенике запада ) називати побуњеницима ! ? Ако је терориста онај албанац у Бечу , терориста је и овај у Етиопији !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA