Imao 10 godina kad ga je ISIS naterao da snimi video i zapreti Trampu: Ovako sada živi dečak iz SAD

Sa majkom i očuhom je 2015. otišao u Raku, a očuh, koji je postao snajperista ISIS-a, terao ga je da montira samoubilački pojas i rastavlja AK-47

  • 0
Matthew, dečak, ISIS Printskrin: Youtube

Dečak iz Amerike koji je bio primoran da preti predsedniku Donaldu Trampu u videu Islamske države rekao je da je "slatko olakšanje" vratiti se u SAD.

Metju, kog su u Siriju odveli majka i očuh, imao je 10 godina kada je u snimku rekao Trampu da se "pripremi za bitku na američkom tlu".

Dečak sada ima 13 godina i živi sa ocem već godinu dana otkako ga je kući dovela američka vojska 2018. godine, prenosi BBC.

Matthew, dečak, ISIS Metju sada ima 13 godina Printskrin: BBC

- To je sada sve iza mene. Bio sam tako mlad i nisam stvarno razumeo ništa od toga - rekao je za BBC.

Njegov očuh Musa Elhasani poginuo je u napadu dronom u leto 2017. godine, dok je njegova majka Samanta Sali ranije ovog meseca osuđena za finansiranje terorizma na šest i po godina zatvora.

U Siriju otišli 2015. godine

U aprilu 2015. godine na prvi pogled obična američka porodica prešla je iz Turske na područje Sirije. Metju je rekao kako je bila noć i veoma mračno, seća se i bodljikave žice, a kroz glavu mu je tada jedino prolazilo da mora da trči.

U gradu Raka, koji je važio za prestonicu Islamske države, njegov očuh je poslat na vojnu obuku i postao je snajper ISIS-a.

Metju je tada imao osam godina i trudio se da nađe smisao svom novom domu.

- U gradu je bilo veoma bučno, pucnji su bili normalni, kao i eksplozije - prisetio se dečak.

Očuh ga terao da montira samoubilački pojas i rastavlja AK-47

Međutim, početkom 2017. godine njegova majka je poslala mejl svojoj sestri u SAD i zatražila novac za bekstvo porodice, dok je u prilogu poslala i uznemirujuće snimke dečaka.

U jednom ga očuh tera da montira samoubilački pojas, a dečak kaže kako će dočekati američke spasioce, a onda će detonirati pojas i ubiti ih.

U drugim snimku vidi se kako Metju rastavlja napunjenu AK-47, dok ga očuh izaziva da to uradi za manje od jednog minuta.

Iako je u avgustu 2017. godine Raka bila porušena, Islamska država je i dalje predviđala pobedu i naterala Metjua da prenese poruku prkosa.

Kada je Metju imao 10 godina, objavili su njegov video u kojem preti predsedniku SAD Donaldu Trampu.

- Moja poruka Trampu, marioneti Jevreja: Alah je nama obećao pobedu, a vama poraz. Ova bitka se neće završiti u Raki ili Mosulu. Završiće se u vašim zemljama. Zato se pripremite, jer su borbe tek počele - rekao je Metju, izgovarajući redove koje je naučio.

Metju je rekao kako je morao da izgovori te reči i da mu nije ostavljen izbor.

- Očuh je počeo da se gubi, bio je mentalno nestabilan - rekao je Metju.

Ubrzo nakon toga njegov očuh je poginuo u napadu dronom, a Metju je priznao da je bio srećan zbog toga.

Njegova majka Samanta je nakon toga platila krijumčarima da nju i njeno četvoro dece izvedu sa teritorije ISIS-a.

Kada su stigli na teritoriju koju su kontrolisali Kurdi, zadržani su u kampu. Samanta je rekla da ju je muž na prevaru odveo u Siriju i da nije imala ideju šta namerava sa njom i njenom porodicom.

Posle 12 meseci iza rešetaka, Samanta je postigla dogovor i priznala da je finansirala terorizam.

Po povratku kući, Metju je otkrio kako izgleda vratiti se u SAD.

- To je kao da ceo dan nosite usku odeću i cipele, a onda ih odjednom skinete i osećate se dobro. To je kao slatko olakšanje. Dobar je osećaj - rekao je dečak.

Video: Racija u Makedoniji: Sprečen teror, pronađen eksploziv i zastave Islamske države

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA