≫ 

U Evropi jedino se Finska dobro bori sa koronom: Da li je ovo tajna njihovog uspeha?

U protekla dve nedelje zabeležili su 52 na 100.000 obolelih

  • 2
Finska Foto: Shutterstock

Evropa je pala na kolena pred novim talasom korona virusa. Mnoge zemlje su ponovo proglasile blokadu, a one koje su u prvom talasu zabeležile snažan udarac virusa, sada su maltene potučene. Italija je u veoma teškoj situaciji i već nedeljama svakodnevno izbroji više od 500 preminulih od kovida-19.

Čak i Nemačka, koja je prvi talas zdrobila, sada muči muku kako da obuzda zarazu. Iako su na snazi rigorozne mere, bolnice se pune neverovatnom brzinom. Ništa bolja situacija nije ni na Balkanu, gde zemlje, uključujući i Srbiju već sedmicama beleže rekordan broj obolelih i preminulih.

Jak udar korona virusa naterao je čak i "opuštenu Švedsku" da uvede određene mere. Ipak, to im nije olakšalo situaciju u zemlji. Za razliku od njih, Finska se dobro nosi sa pandemijom. U ovom talasu ne beleže rekordne brojke. Šta više, u protekle dve sedmice imali su 52 obolelih na 100.000, što ne uspeva nijednoj evropskoj zemlji.

Za razliku od drugih, oni nisu mnogo olabavili mere još od prvog talasa. Pojedine ugostiteljske radnje bile su zatvorene mesecima, a svi koji su mogli, radili su od kuće. Čak i danas u Finsku mogu da uđu putnici iz zemalja koji beleže nizak broj obolelih. Ipak, i tada je u većini slučajeva neophodan negativan korona test, ne stariji od 72 sata.

Svakoga ko stiže u zemlju dočekaju dva policajca, koji detaljno proveravaju dokumenta. Onog trenutka kada putnici preuzmu kofera sačekaju ih radnici u odelima da ih ispitaju da li imaju simptome korone i da im ponude da urade još jedan test.

Finska se već mesecima trudi da testira što više ljudi. Možda je i to razlog zašto ima najmanju stopu zaraze u Evropi.

- U ovom trenutku radimo između 10.000 i 18.000 testova na dan. Ovo je baza naše korona strategije. Ukoliko otkrijemo pozitivne pacijente, odmah pronađemo i potencijalno zaražene i donosiomo odluku o stavljanju u karantin - kaže Pasi Pohjola, zamenik ministra zdravlja za RTL.

Kada je u pitanju pronalaženje kontakata, korona aplikacija igra veoma važnu ulogu. Uvele su je mnoge evropske zemlje, samo što je u Finskoj zaista građani i koriste.

Ovde građani ne pružaju otpor korona merama. U Finskoj maske nisu obavezne, ali su stručnjaci dali preporuku da ih ljudi nose, pogotovo u situaciji kada nije moguće održati fizički razmak. I za divno čudo, gde god se okrenete u Helsinkiju videćete čoveka sa maskom. Veruje se da je više od 50 odsto građana nosi.

Sami Finci uopšte ne kritikuju odluke vlade. Većina njih je zadovoljna kako se država nosi sa krizom.

- Verujemo našim vlastima. Verujemo da će doneti dobre odluke, i da nisu korumpirani i da zaista rade najbolje - kaže Neli Hankonen, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu u Helsinkiju.

Ona ističe da i održavanje distance ljudima ne pada teško jer nisu gusto naseljeni.

- Naše kuće su udaljene, tako da za nas i nije normalno da se svako malo viđamo sa drugim članovima porodice i prijateljima - kaže Hankonen.

Finska je toliko bezbedna da se čak i Nemci tu osećaju sigurno. Dr Matijas Aulbah već godinama živi u Finskoj.

- Pratim šta pišu nemački mediji i onda shvatim da mi je baš dobro ovde gde sam. Sada, kada je u Nemačkoj na snazi blokada, ovde se osećam bezbednije - kaže doktor.

On smatra da Finci trezveno prihvataju čitavu situaciju.

- Oni žive po principu - postoji problem, hajde da vidimo kako da ga rešimo - objašnjava Aulbah.

Video: Najveći rizik od komplikacija kovida imaju oni koji se leče sami kod kuće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA