Alarmantno upozorenje SZO: "Evropu će početkom sledeće godine pogoditi treći talas korona virusa"

Prema rečima stručnjaka, vlade u Evropi propustile su šansu da izgrade neophodnu infrastrukturu tokom letnjih meseci i spreme se za novi nalet

  • 36
Korona virus, 3 talas, treci talas Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija strahuje da bi Evropa mogla da se suoči sa trećim talasom korona virusa početkom 2021. godine zbog svog "nepotpunog" odgovora na pandemiju.

Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik SZO, rekao je za švajcarske novine da su "vlade u Evropi propustile šansu da izgrade neophodnu infrastrukturu tokom letnjih meseci, nakon što su prvi talas stavile pod kontrolu".

- Sada imamo drugi talas. Ukoliko ne izgrade neophodnu infrastrukturu, imaćemo treći talas početkom sledeće godine - upozorio je Nabaro.

Iako su vesti o uspešnosti vakcina protiv korona virusa ohrabrujuće, Evropa se i dalje bori sa drugim talasom koji je prouzrokovao ogroman broj infekcija i ponovo doveo do stotina smrtnih slučajeva na dnevnom nivou u glavnim ekonomijama zapadne Evrope.

Nabaro je izrazio zabrinutost zbog poteza Švajcarske da dozvoli skijanje - sa obaveznim maskama u žičarima - dok su druge alpske države poput Austrije zatvorile odmarališta, prenosi Daily mail.

On je upozorio da bi Švajcarska mogla da dostigne "veoma visok nivo bolesti i smrti".

- Jednom kada stope zaraze padnu, a pašće, tada možemo da budemo slobodni koliko god želimo. Ali sada? Da li bi trebalo da se otvore skijališta? Pod kojim uslovima? - upitao je Nabaro.

On je pohvalio odgovor azijskih zemalja, kao što je Južna Koreja, u kojima su stope infekcije relativno niske.

- Ljudi su u potpunosti angažovani, ponašaju se na način koji otežava virusu da se širi. Drže distancu, nose maske, izoluju se kad su bolesni, peru ruke i štite najugroženije grupe - istakao je on.

Nabaro je dodao kako Azija nije prerano ublažila mere.

- Morate da sačekate dok brojevi ne padnu i ostanu niski. Reakcija Evrope je bila nepotpuna - zaključio je on.

Evropa trenutno beleži više od 200.000 novih slučajeva dnevno, dok se broj umrlih meri hiljadama, a neke države prešle su vrhunce iz marta i aprila.

Italija ima oko 650 žrtava dnevno, prvi put od aprila.

Broj umrlih u Francuskoj kreće se oko 600, a u Španiji oko 260, iako je broj obolelih u opadanju u obe zemlje.

Video: Posle smene od 12h, medicinska sestra uputila jaku poruku: Nema nas dovoljno, na izmaku smo snaga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Očajno pero

    23. novembar 2020 | 12:45

    Tramp je u pravu. Ovima hitno treba zabraniti rad. Od tkz. Korone umire 0,14% populacije, a a od svih drugih bolesti pre svega srca 98% populacije. Ovo su zvanični podatci UN i sada je ovih 0,14% strašnije od 98% koju umiru zbog ne adekvatne medicinske pomoći zbog nekakve pandemiju gde je procenat izlečenja preko 90% a procenat umiranja 0,14%. Očigledno farmaceuta mafija želi još veću zaradu, a oni koji su odlučili da smanje populaciju na "zlatnu" milijardu perfidan način da debelo zaradi i tiho ubije na milione ljudi. Do kada ćemo ovo da tolerišemo? Svima iz tkz.kriznog štaba se treba zahvaliti i poslati da se odmore.

  • Ortodox RS

    23. novembar 2020 | 12:38

    Oni znaju uprkos vakcini.Ko ce me razuveriti i kojim argumentima da ovo nije fabrikovana bolest.Sta ovaj svet realno uasluzuje izuzev njegovog konacnog nestanka.Masonska loza kako joj oni tepaju je ustvari sekta koja preuzima upravljanje svetom.

  • GP

    23. novembar 2020 | 13:00

    Ove iz SZO ne treba nista slusati.ovo su najveci zlikovci. Procitajte samo sta baljezga onaj Ivanusa. To treba proterati bre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA