Jeziv rezultat višegodišnjeg rata: U Avganistanu svakog dana petoro dece bude ubijeno ili osakaćeno

Podaci UN pokazuju da je najmanje 26.025 dece ubijeno ili povrđeno od 2005. do 2019. godine,

  • 0
World Food Programme WFP, Svetski program za hranu, logo Foto: Tanjug/AP

U prethodnih 14 godina u ratom zahvaćenom Avganistanu prosečno je petoro dece svakog dana ubijeno ili osakaćeno, saopštila je humanitarna organizacija.

Podaci UN pokazuju da je najmanje 26.025 dece ubijeno ili povrđeno od 2005. do 2019. godine, navodi "Save the Children".

Ta organizacija je pozvala državne donatore da zaštite budućnost avganistanske dece uoči ključnog sastanka u Ženevi. Nasilje ključa u Avganistanu uspred zastoja mirovnig pregovora i povlačenja američkih snaga, piše BBC.

Prema podacima organizacije, Avganistan je među 11 najopasnijih nacija na svetu za decu.

Tokom 2019. došlo je do najvećeg broja ubistava i ranjavanja. Ubijeno je 874 avganistanske dece i ranjeno 2.275. Više od dve trećine njih bili su dečaci.

U uzveštaju se navodi da su tokom sukoba škole rutinski napadane, te se dodaje da je između 2017. i 2019. godine u sukobima provladinih snaga i Talibana bilo više od 300 udara na škole.

- Zamislite da živite sa stalnim strahom da bi danas mogao da bude dan kada će vaše dete da bude ubijeno u samoubilačkom ili vazdušnom napadu. Ovo je mračna stvarnost desetine hiljada avganistanskih roditelja čije su deca ubijena ili ranjena - rekao je Kris Njamandi, direktor "Save the Children" u Avganistanu.

Američke snage su u zemlji od 2001. godine u operaciji protiv terorista nakon napada u Njujorku 11. septembra te godine.

Talibani su uklonjeni sa vlasti, ali su se pregupisali i sada kontrolišu više teritorija nego ikada.

SAD su u februaru počele da povlače svoje trupe nakon potpisivanja značajnog sporazuma sa pobunjenicima, ali nasilja ponovo ima sve više jer Talibani pojačavaju ofanzivu uspred zastoja pregovora sa avganistanskom vladom.

Sada tokom vikenda dogodio se raketni napad u Kabulu u kom je život izgubilo osam osoba, a ranjeno preko 30.

Video: Napad na bolnicu u Kabulu: Čule se snažne eksplozije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA